Turkiets utrikesminister verkar fortfarande vara missnöjd med Sverige. Han kräver mer för att godkänna landets Natoansökan och passar på att jämföra Sverige med Nazityskland.
Turkiets utrikesminister verkar fortfarande vara missnöjd med Sverige. Han kräver mer för att godkänna landets Natoansökan och passar på att jämföra Sverige med Nazityskland. Bild: Olivier Matthys

Turkiet: Sverige måste ta ytterligare steg

Sverige har inte gjort tillräckligt för att Turkiet ska ratificera Natoansökan. Det säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu efter ett möte med USA:s utrikesminister Antony Blinken, rapporterar Reuters.
– Sverige måste ta ytterligare steg för att Turkiet ska ratificera, säger Mevlüt Cavusoglu, som i turkiska medier jämför Sverige med Nazityskland.

ANNONS
|

Reaktionerna var starka i Turkiet efter att förvaltningsrätten slagit fast att polisen i Sverige inte har laglig grund för att stoppa koranbränningar.

– Attackerna mot koranen är ett hatbrott. Koranbränningar kan inte tillåtas inom ramen för yttrandefrihet, säger president Recep Tayyip Erdogan vid ett framträdande, enligt den regeringstrogna tidningen Daily Sabah.

Jämförs med nazister

Utrikesminister Cavusoglu gick så långt som att jämföra Sverige med Nazityskland.

– Nazisterna började med att bränna böcker, sedan angrep de religiösa samlingsplatser, och sedan samlade de människor i läger och brände dem för att uppnå sina slutgiltiga mål. Det är på det viset sådana här saker börjar, säger han enligt turkiska medier, rapporterar TT.

ANNONS

Sveriges utrikesminister Tobias Billström sa på tisdagen, efter ett möte med den turkiske utrikesministern i Bryssel, att Sverige är ”på rätt väg” i Natoprocessen, men underströk att det inte står något om religion i memorandumet som undertecknats med Turkiet.

Billström: ”Bara en sak kvar”

På onsdagen sa utrikesministern att Sverige anser sig ha uppfyllt kraven i memorandumet.

– Vi har samma budskap som alltid: Vi anser att vi har gjort allt som vi skulle göra i enlighet med det memorandum som undertecknades i Madrid i fjol, säger Billström till den internationella pressen på plats i Bryssel, rapporterar TT.

– Det är bara en sak kvar: Det är den lagstiftning som ska träda i kraft från den 1 juni och kommer att förbjuda folk att använda svenskt territorium för terroristaktiviteter och även förbjuda folk att finansiera terroristaktiviteter – något som den turkiske utrikesministern i går sade åt mig att är väldigt viktigt för Turkiet, säger Billström.

LÄS MER:Erdogan: Koranbränning "kan inte tillåtas"

LÄS MER:Billström träffar Ungern om Nato

LÄS MER:USA och Storbritannien pressar på för Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS