Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Turkiet startar militär operation i norra Syrien

Turkiet har inlett en omfattande militär operation i nordöstra Syrien. Den kurddominerade SDF-milisen — som är turkarnas främsta mål — talar om attacker från luften, explosioner och panik bland civila. På onsdagskvällen gick turkisk militär in i Syrien med marktrupper. Senare uppgavs minst 15 personer ha dödats.

Målet för offensiven är att bekämpa kurdiska PKK och YPG samt Islamiska staten, skrev Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på Twitter när operationen inleddes.

"Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorridor längs vår södra gräns, och att skapa fred i området", skrev Erdogan om vad som från turkisk sida kallas "Fredens vår".

Offensiven sker tillsammans med den turkiskstödda rebellalliansen Fria syriska armén.

In med marktrupper

Turkiska stridsflygplan har genomfört attacker i nordöstra Syrien. Det "råder stor panik bland befolkningen", uppger den kurdiskdominerade milisen SDF, som kontrollerar området öster om floden Eufrat. Enligt SDF har civila områden bombats.

Tusentals människor flyr från de angripna områdena, rapporterar Reuters.

Minst 15 människor har dödats varav åtta civila, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien. Ett 40-tal har också skadats.

SDF-milisen ska också ha avbrutit sina insatser mot IS.

Beskedet om att turkisk militär nu gått in i Syrien med marktrupper kom på onsdagskvällen.

"Inga skador bland våra styrkor"

Insatsen inleddes när den turkiska militären under onsdagen slutfört sina förberedelser och mobilisering längs gränsen. Samtidigt har den kurdiska civila autonoma myndigheten för norra och östra Syrien uppmanat civila att dra sig mot den turkiska gränsen för att mobilisera motstånd "under det delikata historiska ögonblicket".

LÄS MER: Analys: Turkiet inleder ny akt i den syriska tragedin

Invasionen tycks i första hand ske från norr vid Akçakale enligt AFP:s utsända. Staden ligger vid gränsen till syriska Tel Abyad, en av två orter som amerikanska soldater dragit sig ur inför den turkiska offensiven. Området kontrolleras av de kurdiskledda SDF-styrkorna, som har varit allierade med USA i kampen mot Islamiska staten, IS.

SDF vädjar till USA och dess allierade att upprätta en flygförbudszon i området för att skydda de kurdiska styrkorna från turkiska attacker.

Vill upprätta "säker zon"

Turkiets huvudsakliga mål har dock länge varit att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Turkiet betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

Turkiets president vill dessutom upprätta en "säker zon" i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdominerade områdena genom massinflyttning av sunniarabiska syrier.

Det var efter ett telefonsamtal i söndags som Erdogan fick klartecken från USA:s president Donald Trump att genomföra sina sedan länge aviserade planer. Trump uppgav att de amerikanska förbanden i området skulle dras bort från nordöstra Syrien och inte agera militärt. Dessutom skulle ansvaret för samtliga IS-fångar i området tas över av Turkiet.

Donald Trump har dock gett motstridiga besked om vad hans beslut egentligen innebär. Efter häftig kritik på hemmaplan, inte minst från höga militärer och ledande republikaner, har Trump varnat Turkiet för att gå för långt och hotat att straffa Turkiets ekonomi.

Han har också framhållit i ett inlägg på Twitter att tillbakadragandet inte innebär att USA överger de kurdiska styrkorna, vilket uppfattats av många som en dolkstöt i ryggen på en av landets allierade.

SDF: Turkiska stridsflygplan genomför attacker

Beslutet har även framkallat farhågor för att IS återigen kan växa som ett hot i det kaos som skulle utbryta vid en militär konfrontation.

USA:s ambassadör i Ankara har kallats upp av utrikesdepartementet för att informeras om Turkiets militäroffensiv i nordöstra Syrien, rapporterar CNN Türk enligt Reuters.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker manar Turkiet till återhållsamhet.

– Turkiet är oroligt för säkerheten vid sin gräns mot Syrien, det förstår vi. Men jag uppmanar Turkiet, och alla andra parter, att agera med återhållsamhet. En invasion ökar det civila lidandet, som redan är bortom vad som kan beskrivas, säger Juncker i EU-parlamentet – och varnar Ankara för konsekvenserna.

– Om planen innehåller skapandet av en så kallad säker zon, förvänta er inte att EU ska betala för det. En hållbar lösning för konflikten i Syrien kan bara nås genom en genuin politisk övergång, säger Juncker i Bryssel enligt TT.

Varnar för övergrepp

Det kurddominerade självstyrets Sverigerepresentant, Shiyar Ali, säger till TT att de är öppna för en dialog med regimen i Damaskus. Han säger att den turkiska offensiven är ett folkrättsvidrigt angrepp på ett grannland och alla krafter i landet borde enas för att försvara Syriens gränser.

Han säger också att följderna av den turkiska offensiven kommer att bli mycket svåra.

– Det kommer att vara en katastrofal flyktingvåg och väldigt många civila kommer att drabbas, säger Shiyar Ali till TT.

Han varnar också för att civilbefolkningen kan utsättas för övergrepp, inte minst av rebellgrupper som stödjer Turkiet.

Turkiets Sverigeambassadör Hakki Emre Yunt säger till Sveriges Radios Studio ett att Turkiet ser YPG som en säkerhetsrisk och att YPG är en terrorgrupp med koppling till PKK. Därför anser han att Turkiets insats är berättigad. Han ser inte förhandlingar med YPG som en möjlig väg framåt.

Fakta: Nordöstra Syrien

Den kurdiskkontrollerade regionen Rojava i nordöstra Syrien spänner över ett cirka 50 000 kvadratkilometer stort område. Kurdiska myndigheter har upprättat ett autonomt syre i regionen. Den kurdledda milisen Syriens demokratiska styrkor (SDF), som hittills har fått uppbackning av den USA-ledda alliansen mot terrorrörelsen IS, har den militära kontrollen.

Sedan augusti har både USA och Turkiet patrullerat längs en runt 30 kilometer bred buffertzon intill den turkiska gränsen. De senaste dagarna har dock USA dragit tillbaka styrkor från flera områden – något som började ske redan i måndags.

Källa: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.