Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den turkisk-iranske affärsmannen Reza Zarrab friades i en turkisk korruptionsutredning 2013. Nu ställs han inför rätta i USA, åtalad för att ha brutit mot Iransanktionerna. Arkivbild.

Turkiet: Rättsfall i USA en komplott

Ett åtal i USA mot två turkiska medborgare har lett till en spricka mellan de båda länderna. Turkiet kallar åtalet politiskt motiverat och anklagar åklagarna för koppling till Gülen-rörelsen.

Den turkisk-iranske affärsmannen Reza Zarrab och Mehmet Hakan Atilla, biträdande chef för den statliga turkiska banken Halkbank, har åtalats misstänkta för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran.

Valet av jury startade på måndagen men avbröts när den huvudåtalade Zarrab inte inställde sig i rätten. Varken åklagare eller försvarare ville svara på frågor om var han befinner sig, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Själva rättegången är planerad att inledas den 27 november.

Turkiets biträdande premiärminister Bekir Bozdag kallar anklagelserna politiskt motiverade och helt grundlösa.

- Fallet är en sammansvärjning riktad direkt mot Turkiet, säger han.

- De hålls som gisslan, fortsätter Bozdag och anklagar åklagarna för att försöka pressa de åtalade att göra uttalanden som ska svärta Turkiets rykte.

Turkiska åklagare inledde i lördags en brottsutredning mot de amerikanska åklagarna, som anklagas för att ha fabricerat bevis. Turkiet har tidigare anklagat åklagarna för koppling till Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som Ankara anklagar för att ligga bakom kuppförsöket förra året.

Reza Zarrab var 2013 inblandad i en korruptionsutredning i Turkiet, som president Recep Tayyip Erdogan avfärdade som en sammansvärjning mot regeringen, iscensatt av Gülen. Inga åtal väcktes i härvan som även den berörde Halkbank.

Zarrab greps av amerikansk polis i mars 2016, under en resa till Florida.