Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets justitieminister Abdulhamit Gul, som tillhör president Erdogans parti AKP, tillsammans med Mehmet Parsak från oppositionspartiet MHP. Arkivbild.

Turkiet manar USA att ompröva visumbeslut

Turkiets justitieminister Abdulhamit Gul vill att USA "ser över" beslutet att tills vidare inte utfärda besöksvisum från Turkiet. Beslutet ska ha fattats efter att en lokalanställd vid USA:s konsulat i Istanbul greps i förra veckan.

- Att ställa en turkisk medborgare inför rätta för ett brott begånget i Turkiet är vår rätt. Jag hoppas att USA omprövar sitt beslut i ljuset av detta, säger Gul till den regimvänliga tv-kanalen A Haber.

Det var på söndagen som visumkonflikten mellan de båda länderna bröt ut. USA:s ambassad i Ankara meddelade via Twitter att man slutar att utfärda besöksvisum – och bara några timmar senare svarade Turkiets ambassad i Washington DC med samma mynt.

Som motiv för det amerikanska beslutet sades att händelser nyligen tvingat ambassaden att "utvärdera den turkiska regeringens åtagande när det gäller USA:s beskickningar och personal". Den turkiska ambassaden i USA kopierade formuleringarna i sitt uttalande.

Den gripne mannen anklagas för samröre med den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen. Gülen brukar beskrivas som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ärkefiende, Erdogan anklagar honom för att ligga bakom kuppförsöket i Turkiet i juli 2016.

Efter gripandet sade USA:s ambassad att "anklagelserna helt och hållet saknar täckning".

Turkiets utrikesdepartement kallade på måndagen till sig en representant från den amerikanska ambassaden i hopp om att få slut på dispyten.

På måndagen kallade dock turkiska åklagare ytterligare en lokalanställd man vid det amerikanska konsulatet i Istanbul till förhör. Mannens fru och barn har tidigare gripits och sitter frihetsberövade misstänkta för kopplingar till Gülenrörelsen.