Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiarabiens chefsåklagare Saud al-Mojab går ombord ett plan i Istanbul för att återvända till Saudiarabien.

Turkiet: Khashoggi ströps på konsulatet

Journalisten Jamal Khashoggi ströps strax efter det att han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Det hävdar den turkiske chefsåklagaren Irfan Fidan. Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt varnar för konsekvenser om uppgifterna skulle stämma.

Efter det misstänkta mordet ska Khashoggi ha styckats. Därefter ska mördarna ha gjort sig av med kvarlevorna, skrev Irfan Fidans stab i ett uttalande på onsdagen, rapporterar flera medier som hänvisar till mediebolaget CNN Türk. Uppgifterna strider delvis mot tidigare uppgifter från anonyma källor i turkiska medier om att Khashoggi bland annat ska ha torterats före sin död.

Brottet var planerat enligt åklagarmyndigheten, rapporterar CNN Türk.

Ömer Celik, talesperson för det regerande partiet AKP, sade senare i en av de starkaste anklagelserna mot Riyad hittills att mordet på Khashoggi aldrig hade kunnat utföras utan order från väldigt hög nivå.

Tidigare under dagen uppgavs Saudiarabiens chefsåklagare Saud al-Mojab – som rest till Istanbul med anledning av utredningen av det misstänkta mordet – ha slutfört sitt arbete i Turkiet, rapporterar turkiska NTV.

"Inga resultat"

al-Mojab undersökte det saudiska konsulatet i Istanbul där Khashoggi tros ha mördats, skriver nyhetsbyrån Reuters. Han träffade också sin turkiske kollega och landets underrättelsetjänst.

Men mötet i Istanbul med al-Mojab ledde enligt Turkiets chefsåklagare Irfan Fidan inte till några konkreta resultat, trots att Riyad hade lovat besvara Ankaras frågor samma dag, skriver CNN Türk.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt säger efter de senaste uppgifterna i turkiska medier att relationen med Saudiarabien kommer att påverkas om de visar sig stämma. Han säger också att det kan leda till åtgärder mot kungadömet.

- Vi måste bara vara mycket försiktiga med varje åtgärd vi vidtar så att det inte leder till några oavsiktliga konsekvenser, säger han och betonar att vissa åtgärder skulle kunna påverka Storbritannien vad gäller jobb och ekonomi, skriver Reuters.

Slutar sälja vapendelar

Schweiz regering meddelade också på onsdagen att landet avbryter sin försäljning av vapendelar till Saudiarabien, skriver nyhetsbyrån AFP.

Khashoggi, som levt i exil i USA sedan 2017, försvann efter att han den 2 oktober gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Efter att i flera veckor ha nekat till kännedom om vad som hänt Khashoggi påstod Saudiarabien att han dödats i ett slagsmål inne på konsulatet. I nästa version sade saudierna att det tycks röra sig om ett planerat mord.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet har krävt en oberoende utredning av händelsen, tillsammans med internationella experter.