Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Twitter / AFP Photo/Adem Altan / Henrik Montgomery

Turkiet kallar till sig svensk ambassadör

Utrikesminister Margot Wallström kritiserade den nya turkiska barnsexlagen på Twitter. Det gick inte obemärkt förbi - nu fördömer den turkiske utrikesministern kritiken och kräver svar av Sverige, uppger AFP.

Den nya lagen innebär att det inte längre ska vara olagligt att ha sex med barn under 15 år. Enligt lagen kan et bli lagligt att ha sex med barn som blott är tolv år gamla, om de samtycker.

Beslutet röstades igenom med bara en röst mer på ja-sidan. 

Författningsdomstolens beslut har väckt ilska och fått kritik från många olika håll. Bland annat från Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Hon kritiserade öppet beslutet på Twitter på lördagen. "Beslutet att tillåta sex med barn under 15 år måste upphävas. Barn behöver mer skydd, inte mindre, mot våld, sexuella övergrepp", skriver hon i sin tweet.

Turkiets utrikesminister: "Det är en skandal"

På måndagsförmiddagen rapporterar AFP att Turkiet reagerat på Wallströms kritik och nu kallar till sig Sveriges ambassadör i Ankara.

– Det är en skandal för en utrikesminister att skriva ett sådant Twitter-inlägg baserat på falska nyheter eller spekulation, säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu i turkisk tv. 

UD kan inte bekräfta

Svenska UD uppger att man undersöker uppgifterna om att Turkiet ska ha kallat upp en svensk diplomat. Margot Wallströms pressekreterare har i nuläget inga uppgifter om vem som kallats upp och kan inte heller bekräfta att protesten är ett resultat av utrikesministerns tweet.

- Jag vet att någon ambassadör i Turkiet inte har blivit uppkallad eftersom ambassadören är på semester. Då är det i så fall någon på lägre nivå. Jag måste först kontrollera vem det är, och sedan till vem personen kallats upp, om det är till någon högt stående i rang på turkiska UD, eller lägre nivå, säger Pezhman Fivrin till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.