Erol Önderoğlu från Reportrar utan gränser kritiserar häktningen. Arkivbild.
Erol Önderoğlu från Reportrar utan gränser kritiserar häktningen. Arkivbild. Bild: Mehmet Guzel/AP/TT

Turkiet häktar 16 journalister

ANNONS

16 turkiska journalister med kopplingar till pro-kurdiska medier har häktats i väntan på rättegång. De anklagas av åklagare för att tillhöra "en terrororganisation", med vilket åsyftas den av EU och USA terrorstämplade gerillan PKK.

Journalisterna arbetar för medier, som av turkiska myndigheter misstänks för samröre med det prokurdiska partiet HDP – som riskerar att förbjudas i Turkiet på grund av påstådda kopplingar till PKK. HDP har formellt förnekat att sådana kopplingar finns.

En representant från den turkiska grenen av Reportrar utan gränser, Erol Önderoğlu, fördömer gripandena och menar att de är ett försök att försvaga den "kurdiska politiska klassen... och beröva dem en röst" inför Turkiets presidentval nästa år.

ANNONS

De 16 greps förra veckan tillsammans med fyra andra journalister i Diyarbakir i sydöstra Turkiet.

Reportrar utan gränser rankar Turkiet på plats 149 av 180 i sitt pressfrihetsindex för 2022.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS