78 personer har gripits för att ha publicerat jordbävningsinlägg i sociala medier.
78 personer har gripits för att ha publicerat jordbävningsinlägg i sociala medier. Bild: Mustafa Karali

Turkiet griper 78 personer – för jordbävningsinlägg

Turkisk polis har gripit 78 personer som ska ha publicerat inlägg om jordbävningen i sociala medier.
De anklagas för att ha spridit rädsla och panik genom att ”dela provocerande inlägg”, skriver Reuters.

ANNONS
|

Förra veckan blockerade Turkiet åtkomsten till Twitter i cirka tolv timmar, med hänvisning till spridningen av desinformation. Beslutet fick flera oppositionspolitiker att protestera. Många använde plattformen för att hitta nära och kära, och för att dela information om katastrofen.

På Twitter skrev Turkiets kommunikationschef, Fahrettin Altun, att Turkiet upplevde en ”allvarlig informationsförorening” – och att myndigheterna skulle dela en daglig rapport som skulle korrigera falsk information.

En vecka efter jordbävningen rapporterades cirka 6 200 falska påståenden och nyheter in till regeringen, tillade han, enligt Reuters.

Flera personer gripna

Nu har 78 personer gripits av turkisk polis. Enligt Reuters anklagas personerna för att ha spridit rädsla och panik genom att ”dela provocerande inlägg” om förra veckans jordbävning på sociala medier. Turkisk polis sa att 20 av dem hölls i förvar.

ANNONS

Enligt Turkiets generaldirektorat för säkerhet stängdes även 46 webbplatser ner, på grund av bedrägeri. Flera av dem försökte stjäla donationer till jordbävningsoffer – och 15 sociala medier-konton som utgav sig för att vara officiella institutioner stängdes av.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS