Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Enheter ur det ryska luftvärnssystemet S-400 under en parad i Moskva. Arkivbild.

Turkiet går vidare med köp av ryskt luftvärn

I ytterligare en knäpp på den amerikanska näsan envisas Turkiet med att gå vidare med köpet av det ryska luftvärnssystemet S-400. Dessutom ska Ryssland och Turkiet samproducera nästa generation, luftvärnssystemet S-500.

USA har hotat med sanktioner mot sin Natoallierade om landet går vidare med köpet. Washington oroas bland annat för att installationen av S-400 gör att tekniska hemligheter kring det hypermoderna smygarflygplanet F-35, som delvis tillverkas i Turkiet, ska läcka ut – något Ankara tvärt nekar till. I våras uppgav försvarshögkvarteret Pentagon att leveranser och verksamheter kopplade till F-35-programmet har skjutits upp.

Den turkiske försvarsministern Hulusi Akar sade på tisdagen att Ankara förbereder sig på de amerikanska straffåtgärderna. Turkiet har enligt honom redan skickat militärpersonal till Ryssland för att utbildas på S-400, och systemet kan levereras redan i juni eller juli. Tidigare har försvarsministern sagt att S-400 kan grupperas för att skydda huvudstaden Ankara och storstaden Istanbul.

Produktion och teknik

Hulusi Akar tillägger att Turkiet tröttnat på att betraktas som bara en köpare av militärmateriel. Nu vill landet även ha gemensam produktion och tekniköverföringar.

- Uppfattningen att vi alltid köper, ni alltid producerar, är det slut med, enligt Hulusi Akar.

I helgen sade också president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet och Ryssland efter köpet av S-400 gemensamt ska producera det mer avancerade systemet S-500.

USA: Köp Patriot

Striden kring Turkiets köp av S-400 har rullat på en längre tid. I ett nytt försök att få Ankara att hoppa av köpet erbjöd USA i mars i stället det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Enligt Hulusi Akar överväger Turkiet fortfarande det erbjudandet och tillägger samtidigt att tonen i samtalen med Washington om F-35 och Patriot har blivit mindre spänd.

En rad frågor har försurat kontakterna mellan USA och Turkiet under senare år. Förutom S-400 rör det bland annat amerikanskt stöd till kurdiska grupper som Ankara anser är terrorister. Också Turkiets misslyckade försök att få predikanten Fethullah Gülen, som pekas ut som ansvarig för kuppförsöket 2016, utlämnad från hans exil USA har skapat spänningar.