Den turkiska insatsen i Idlib leds av en rebellallians som går under namnet Fria syriska armén – ej att förväxla med den rebellgrupp med samma namn som var tongivande i krigets inledningsfas. Arkivbild.
Den turkiska insatsen i Idlib leds av en rebellallians som går under namnet Fria syriska armén – ej att förväxla med den rebellgrupp med samma namn som var tongivande i krigets inledningsfas. Arkivbild.

Turkiet förbereder insats i Idlib i Syrien

Turkiet förbereder tillsammans med väpnade rebellgrupper en gemensam militärinsats mot extremistgrupper i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien, enligt president Recep Tayyip Erdogan.

ANNONS
|

- Vi tar nya steg för att garantera säkerheten i Idlib. I dag pågår en väldigt betydande insats i Idlib och den kommer att fortsätta, säger Erdogan, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Turkiska styrkor har enligt presidenten ännu inte börjat delta i insatsen, som leds av en rebellallians under namnet Fria syriska armén – inte att förväxlas med rebellgruppen med samma namn som bildades vid upproret 2011 och var tongivande under krigets inledande fas.

ANNONS

Enligt Erdogan kommer Ryssland att ge flygunderstöd i samband med den turkstödda rebelloffensiven. Något som förnekas av en företrädare för en av de rebellgrupper som ingår i alliansen, skriver Reuters.

Stora delar av Idlibprovinsen kontrolleras av extremistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som inte ingår i den överenskommelse om nedtrappning i bland annat Idlib, som Ryssland, Iran och Turkiet står bakom.

Bedömare varnar för att insatsen kan vara riskabel för Turkiet, eftersom den innebär att landet i praktiken ställer sig bakom sin forne ärkefiende, den syriske presidenten Bashar al-Assad, rapporterar Bloomberg.

TT

Fakta: Kriget i Syrien

Kriget i Syrien har pågått i mer än sex år.

I mars förra året beräknade FN att minst en kvarts miljon människor hade dödats och en miljon skadats i konflikten. Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar konflikten från Storbritannien, bedömde i april i år att över 320000 människor dödats – av dem nästan 100000 civila. Ytterligare 145000 människor saknas.

Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar. 13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, beräknas vara i behov av humanitär hjälp.

Sedan krisen inleddes har medellivslängden i Syrien minskat med 20 år. Fyra av fem lever nu i fattigdom. Andelen barn som går i skolan har fallit till 50 procent.

Över 800 personer som arbetar med vård har dödats i kriget i Syrien sedan 2011, enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Samtidigt har omkring 15000 läkare flytt från Syrien, vilket gör att många civila står utan grundläggande sjukvård.

Fakta: FN, The Lancet och SOHR.

ANNONS