Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saleh Muslim, ledare för det kurddominerade partiet PYD, Democratic Union Party, på en presskonferens i Stockholm 2016. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Saleh Muslim, ledare för det kurddominerade partiet PYD, Democratic Union Party, på en presskonferens i Stockholm 2016. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Turkiet begär att kurdledare grips i Sverige

Ledare för det kurdiska partiet PYD i Syrien är på besök i Sverige. Nu begär Turkiet att han ska gripas och utelämnas dit, skriver turkiska medier.

Saleh Muslim leder det syriskkurdiska partiet PYD och anklagas av Turkiet för samröre med terrorism. PYD, ihop med sin militära gren YPG, likställs av Ankara med den inhemska terrorstämplade rörelsen PKK.

YPG bildades 2011 och har med hjälp av amerikanskt flygunderstöd hjälpt till att befria Raqqa, Kobane och flera andra samhällen i norra Syrien från terrornätverket IS. Organisationen har främst rekryterat män och kvinnor från närområdet men har även lockat en del västerlänningar. En av dem är svenske Jesper Söder från Trollhättan som GP tidigare har skrivit om.

LÄS MER: Jesper Söder kandiderar för L

De senaste månaderna har det kurdiskt kontrollerade området attackerats av Turkiet i en offensiv som går under namnet Olivkvist och riktas mot YPG. Amnesty International varnade förra veckan att det urskiljningslösa våldet har lett till civila dödsoffer.

Militären: över 2 000 "neutraliserade"

Enligt ett uttalande från turkiska militären, som citeras i lokala medier, har över två tusen YPG-krigare "neutraliserats" vilket betyder att de har gett upp, tillfångatagits eller dödats.

– Vi har rensat alla områden norr om vår gräns på terrorister, sa turkiske premiärministern Binali Yilidirim tidigare i veckan på ett möte i Konyaprovinsen.

LÄS MER: Fredlig oas förvandlas till krigszon

Enligt uppgifter från Hürryet News, som citerar CNN Türk, ska en isländsk man nyligen ha dödats i striderna. GP har kontaktat isländska utrikesministeriet som dock inte kan bekräfta dödsfallet.

– Vi tittar på rapporter om det påstådda dödsfallet men vet inte mer än, sa Sveinn Gudmarsson, pressansvarig för utrikesministeriet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.