Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Maktpartiet AKP vill att lokalvalet den 31 mars görs om eftersom man anser att det förekommit oegentligheter. Arkivbild från en vallokal i Istanbul i mars.

Turkiet: AKP kräver omval i Istanbul

Maktpartiet AKP vägrar acceptera valresultatet – trots att Turkiets valmyndighet sagt nej till en omräkning av samtliga röster i mångmiljonstaden Istanbuls 31 valdistrikt.

I stället kräver president Recep Tayyip Erdogans parti omval i Istanbul.

Partiets vice ordförande Ali Ihsan Yavuz förklarade vid en pressträff att hans parti upptäckt oegentligheter som direkt påverkat valresultatet, och därför vill man att valet görs om i prestigestaden.

President Erdogans AKP har redan förlorat borgmästarposten i huvudstaden Ankara till oppositionspartiet CHP. I Istanbul, med cirka tio miljoner väljare, är marginalen mellan CHP:s och AKP:s kandidater för närvarande färre än 15 000 röster till CHP:s fördel. Enligt Erdogan är den marginalen för liten för att CHP ska kunna utropa sig som segrare.

Erdogan sade i måndags att lokalvalet i Istanbul, som gick av stapeln förrförra helgen, förstördes av "organiserad brottslighet".

En förlust i Istanbul skulle innebära ett stort nederlag för AKP och Erdogan, som var stadens borgmästare innan han blev premiärminister och senare president.