Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trolltunga är en klipphylla som ligger ungefär 1 100 meter över havet. Den står ut horisontellt ungefär 700 meter över Ringedalsvatnet i länet Hordaland i västra Norge.

Turistsäsong = räddningspådrag

Redan har sju räddningsaktioner genomförts, innan turistsäsongen är i gång för fullt. Odda kommun i Norge bemannar nu leden till spektakulära Trolltunga för att bistå selfieturister i nöd.

Kineser i tygskor och T-tröja och fransmän med paraply. På tur till Trolltunga ser man det mesta. För många av turisterna som går den 22 kilometer långa och bitvis mycket branta leden kommer fjällmiljön som en tuff överraskning.

- Precis nu är vi i färd med att etablera en fjällvaktordning med kvalificerade guider, berättar Rolf Bøen vid Odda kommun.

- De ska vandra på stigen i området där de flesta av räddningsoperationerna har inträffat hittills.

Massturismen ger kommunen goda intäkter, men de många räddningsaktionerna kostar. Enligt Bøen kommer vaktordningen att gå på en halv miljon om året.

Turisterna är generellt illa förbereda. De har varken utrustning eller proviant till strapatsen, säger Knut Atle Øyre vid Röda Korset i Tyssedal som bidrar med frivilliga till hjälpinsatserna.

Även Turistforeningen har planer. Enligt radion NRK vill föreningen bygga en stuga med 200 sängplatser vid Trolltunga för utmattade turister.

Sedan förra året finns mindre nödstugor för besökarna vid Trolltunga. Två sådana ska i år placeras även vid det minst lika spektakulära besöksmålet Preikestolen i Rogaland, skriver Stavanger Aftenblad.