Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En helikopter vattenbombar en brand utanför Antalya på lördagen.
En helikopter vattenbombar en brand utanför Antalya på lördagen. Bild: AP/TT

Turistorter brinner runt Medelhavet

I flera länder runt Medelhavet rasar skogs- och markbränder. Turister fick evakueras när en ny brand bröt ut i turkiska Bodrum – samtidigt som två brandmän miste livet i Antalya.

Två turkiska brandmän omkom på lördagen i anslutning till insatsen mot en skogsbrand i närheten av den populära turistorten Antalya.

"Vi förlorade två heroiska bröder som blev martyrer i kampen mot bränderna. Vår smärta är stor", skriver Turkiets skogsminister Bekir Pakdemirli på Twitter enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Därmed stiger antalet dödsoffer för bränderna på den turkiska sydkusten till sex personer. Totalt har enligt regeringen 98 bränder brutit ut sedan i onsdags, av vilka 88 nu är under kontroll.

Brand i Bodrum

På lördagen utbröt även en större brand i turistorten Bodrum och enligt medieuppgifter har boende evakuerats från sina hem och turister från hotell.

President Recep Tayyip Erdoğan besökte på lördagen Antalya och utlovade kompensation till de drabbade. Presidenten passade även på att hylla landets räddningstjänst.

– Enligt utvärderingar av internationella organisationer är vi det land i världen som svarar snabbast och mest effektivt på bränder, sade Erdoğan enligt Anatolia.

Mer värme väntar

Skogsbränder är vanliga i södra Turkiet under de heta sommarmånaderna, men årets bränder har härjat en betydligt större yta än normalt.

Väderprognoser väcker farhågor om att det värsta ännu inte är över. Enligt meteorologiska myndigheter kommer temperaturen runt Antalya stiga till 43–47 grader de kommande dagarna, långt över säsongsgenomsnittet.

Satellitbilder visar att röken från bränderna på sydkusten nu nått Cypern, runt 150 kilometer bort.

40 grader och heta vindar

Skogs och markbränder fortsätter även rasa runt om på Sicilien, närda av temperaturer på närmare 40 grader Celsius och heta vindar.

I staden Catania på ostkusten har människor tvingats lämna sina hem och den lokala flygplatsen fick stänga tillfälligt, enligt räddningstjänsten. Via inlägg på Twitter meddelar brandbekämparna att 250 insatser har gjort på Sicilien under det senaste dygnet, av dem 50 i området kring Catania.

Badorten La Capaninna längre söderut eldhärjades och bilder på sociala medier visar uppbrända strandparasoll och solbäddar. Även i provinsen Palermo brinner det och aska har regnat ner över Siciliens huvudstad, rapporterar lokala medier.

Tidigare i veckan rasade stora bränder på den italienska ön Sardinien. För att släcka bränderna begärde Italien hjälp från EU som skickade fyra brandbekämpningsplan. Enligt Världsnaturfondens italienska avdelning har bränderna på Sardinien eldhärjat 20 000 hektar mark.

Peleponnesos avskuret

I Patras, Greklands tredje stad, kämpade på lördagen omkring 145 brandmän och åtta brandflygplan mot en skogsbrand som förödde ett tiotal hem. Ett mindre antal människor fick föras till sjukhus med andningssvårigheter, rapporterar myndigheterna.

Boende i flera byar runt staden har evakuerats, liksom turister i den närliggande kustorten Longós. Enligt den grekiska nyhetsbyrån ANA har motorvägen som förbinder halvön Peloponnesos, där Patras är största ort, med Aten stängts av.

Även Grekland plågas av en värmebölja med temperaturer som klättrat upp till 44 grader.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan besöker branddrabbade boende i Antalya på lördagen.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan besöker branddrabbade boende i Antalya på lördagen. Bild: Turkiets presidentkansli/pressbild/AP/TT
Elden slukar ett hus i grekiska byn Lampiri, strax utanför Patras.
Elden slukar ett hus i grekiska byn Lampiri, strax utanför Patras. Bild: Andreas Alexopoulos/AP/TT