Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den taiwanesiska turisten Liang Sheng-Yueh vårdas på sjukhus efter att ha varit försvunnen i bergen i Nepal i över sju veckor.

Turist räddad efter sju veckor i bergen

Ett par från Taiwan som varit försvunna i Himalaya i sju veckor har hittats. Kvinnan dog några dagar före räddningen, men mannen överlevde. Nu väcks frågan i Nepal om att vandrare måste ha guider med sig på turerna.

De två taiwanesiska turisterna var i Nepal för att vandra och hade varit fast vid botten av en brant sluttning i över en månad.

Den 18-åriga kvinnan omkom innan räddningsarbetare kunde lokalisera paret i norra Nepal vid foten av bergsmassivet Ganesh Himal.

Hennes 20-åriga pojkvän överlevde, trots att maten tagit slut. Räddningsarbetare lyckades fira upp honom och hans döda flickvän med en lina.

- Platsen var så djup och smal att det var omöjligt för en helikopter att landa, säger en av räddningsarbetarna, Madhav Basnet, till nyhetsbyrån AFP.

Räddningsarbetarna hade tagit sikte på platsen efter att de sett kråkor cirkulera där, och hittade kvinnan och mannen liggande på marken.

- Han sov när vi hittade dem och vaknade när han hörde oss. Vi var väldigt överraskade att hitta honom vid liv. Han sade att kvinnan dog tre dagar tidigare, säger Madhav Basnet.

"Fast i 47 dagar"

Han berättar att de två vandrarna hade följt en flod nedför berget i hopp om att hitta en by, men att de sedan nått vägs ände vid kanten av ett vattenfall och inte lyckats klättra tillbaka upp. Det hade snöat kraftigt och paret hade tagit skydd under en klippa eftersom det inte gick att resa tältet på den ojämna marken, enligt Basnet.

- De hade varit fast där i 47 dagar när vi kom fram, säger han.

Den räddade mannen, Liang Sheng-Yueh, behandlas nu på sjukhus i Nepals huvudstad Katmandu. Han säger till AFP att det hade varit "väldigt kallt" på berget och svårt att sova.

Hörde inte av sig

Läkarna som behandlar honom berättar att han hade gått ned 30 kilo och drabbats av en infektion i sitt högra ben, men att han återhämtar sig.

Paret ska ha klarat sig på potatis och nudlar tills matförråden sinade.

- Mannen berättade för oss att han hade överlevt på snö och vatten och även lite salt som han hade med sig, säger Ang Tsering, chef för Nepals bergsklättringsorganisation, till nyhetsbyrån Reuters.

Familjerna hade hört av sig till nepalesiska myndigheter när de båda vandrarna inte hörde av sig som avtalat den 10 mars. Liangs pappa reste till Nepal och chartrade en helikopter för att leta efter dem.

Utan guide

Paret hade varit ute och vandrat på ungefär 3 000 meters höjd utan guide. Enligt Ang Tsering har turismföretag i Nepal tryckt på för att göra det obligatoriskt med guider på vandringar över en viss höjdnivå.

- Även populära leder kan vara svåra att navigera för nybörjare om det snöar eller finns andra svårigheter, säger han till AFP.

År 2014 dödades ungefär 40 personer i en snöstorm på den populära Annapurnaleden, och vissa skyllde den höga dödssiffran på bristande information till solovandrare.

Ungefär en tredjedel av de drygt 100 000 människor som vandrar i Nepal varje år gör det utan guide, enligt Nepals vandringsorganisation. Dess ordförande Chandra Prasad Risal hävdar att olyckor kan undvikas om guider finns med.

- Vi hoppas att det här blir en väckarklocka för myndigheterna, säger han.