Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tunisier prisas för demokratikamp

En tunisisk kvartett får överraskande Nobels fredspris. Fyra organisationers unika fredsmäklande i det sköra läget efter Jasminrevolutionen 2011 ledde fram till priset.

Den norska Nobelkommittén överraskade de flesta med sitt val av Tunisiens nationella dialogkvartett som årets fredspristagare. Kvartetten består av den fackliga organisationen UGTT, arbetsgivarorganisationen UTICA, människorättsorganisationen LDTH och landets nationella advokatförening.

-Vi hade aldrig väntat oss ett fredspris till Tunisien, säger kvartettens juridiske rådgivare, advokaten Brahim Latrech, till TT på telefon.

Lugnade ner

Han anser att pristagarna varit helt avgörande för den fredliga utvecklingen i Tunisien.

-Efter revolutionen började det tunisiska samhället att bli anarkistiskt, det var våldsamt, den ekonomiska situationen var inte bra, det var ett litet politiskt krig mellan partierna. Kvartetten var där och lugnade ner stämningen, den klarade av att leda in Tunisien på en fredlig och framgångsrik väg.

Nobelkommittén lyfter fram gruppens förmåga att få igång en fredlig dialog och hitta kompromisser mellan medborgare, partier och myndigheter. Men priset ska också ses som en uppmuntran till det tunisiska folket.

Storlek och styrka

Tunisien har sedan den arabiska våren setts som ett föredöme. Diktatorn Zine al Abidine Ben Ali flydde 2011 och samma år valdes ett tillfälligt parlament. 2012 och 2013 skedde ett par uppmärksammade politiska mord och landet befann sig i ett svårt läge. Det var då kvartetten bildades och den höll i dialogen mellan regering och opposition.

-Kvartettens storlek och styrka gav dialogen legitimitet, inte minst på grund av en av dess aktörer, det stora fackförbundet UGTT som sägs ha mellan 500 000 och en miljon medlemmar, säger Stefan Borg, forskare vid Utrikespolitiska institutet. -Landet har ett extremt svagt partiväsende, däremot finns starkt etablerade aktörer i civilsamhället. Dessa är starkt bidragande till att tiden efter revolutionen varit så relativt oblodig.

Många utmaningar

Även om Tunisien hålls fram som en ljuspunkt efter den arabiska våren, saknas inte utmaningar. Stefan Borg radar upp hög arbetslöshet, rekryteringsförsök från IS och missnöje över att folk inte fått det välstånd de hoppats på.

Fredspriset överraskade inte bara förhandsspekulanter och förståsigpåare. Nobelkommittén hade inte hunnit tala med de fyra organisationerna före tillkännagivandet, så när TT på telefon nådde arbetsgivarorganisationen UTICA i Tunis hade inte nyheten nått ut till alla. Skratt och utrop utbröt i andra änden av telefonlinjen vid beskedet. Efter en stunds rundkoppling nåddes en medhjälpare till ordföranden Ouided Bouchamaoui, som sade att de var mycket glada och upprymda över priset.

Vilka som ska åka och hämta utmärkelsen i Oslo är dock inte bestämt än, enligt den norska Nobelkommittén.