Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Muharrem Ince, parlamentsledamot för Turkiets största oppositionsparti CHP, under partikongressen i Ankara på torsdagen där han utsetts till partiets presidentkandidat.

Tunga utmanare för Erdogan i valet

Turkiets största oppositionsparti, republikanska och sekulära CHP, har utsett parlamentsledamoten Muharrem Ince till partiets kandidat i det kommande presidentvalet i slutet av juni.

Den 53-åriga före detta fysikläraren ses som en av CHP:s mest framstående och stridbara politiker.

- Jag kommer att vara allas president, en icke-partipolitisk president. De deprimerande tiderna kommer att upphöra den 24 juni, sade Ince inför tusentals flaggviftande anhängare i Ankara, när han presenterades av CHP:s ledare Kemal Kilicdaroglu.

Hoppas knipa Erdoganväljare

Ince är känd som en av de mest livfulla talarna i parlamentet, en egenskap som kan behövas för att mäta sig med sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan ofta hårdföra retorik. CHP tror också att Ince både ska kunna trygga stöd från partiets väljarbas och samtidigt stjäla konservativa och högerorienterade väljare från Erdogan.

Den tidigare inrikesministern Meral Aksener, som i fjol bildade ett eget utbrytarparti från Erdoganvänliga MHP, betraktas dock av många som den utmanare som har störst chanser att slå presidenten.

Andra valomgång en chans

Många spekulerar samtidigt i att Akseners parti är på väg att bilda en allians tillsammans med CHP och två andra partier, och att CHP i så fall kan komma att ställa sig bakom henne i en andra röstningsomgång.

Även det prokurdiska partiet HDP har nominerat en presidentkandidat, dess fängslade före detta ledare Selahattin Demirtas. Demirtas påstås ha kopplingar till den terrorstämplade gerillarörelsen PKK, något han förnekar, och riskerar 142 år i fängelse om han döms. Den nuvarande partiledningen kräver att han släpps fri.

Det kombinerade parlaments- och presidentvalet var ursprungligen tänkt att hållas i november 2019. Men nyligen beslutade Erdogan att det i stället ska hållas den 24 juni.