Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg. Arkivbild.

Tumult när dansk minister besökte asylboende

Det blev våldsamt när den danska utlännings- och integrationsministern Inger Støjberg besökte ett asylförvar i Sjælsmark. Tumult bröt ut när ett 40-tal människor trängde sig fram.

Støjberg var på ett avtalat besök hos en familj i samband med en inspelning fört Danmarks Radio, när tumultet uppstod. Människor som väntade utanför ska ha blivit upprörda över att hon bara träffade en familj.

Hennes livvakter eskorterade henne därifrån.

- Hon blir förd in i ministerbilen och när de ska börja köra så är det två boende som försöker klänga sig fast vid bilen, säger Henriette Døssing, pressansvarig vid polisen på Nordsjælland.

Inger Støjberg, från borgerliga Venstre, är kritisk.

- Det kan inte vara så att man som minister inte kan besöka ett asylcenter eller asylförvar. Det är ju en del av arbetet som minister, säger hon till danska TV2.

Hon förklarar att hon har förståelse för att de boende inte gillar att vistas på förvaret, men tillägger att orsaken att de finns där är att de inte har rätt att vistas i Danmark.

- Ingen har dem är förföljd i sitt hemland. De här människorna kan lämna landet i morgon om de vill, men det vill de inte, säger hon.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ger sin partikamrat stöd på Facebook: "För att uttrycka sig milt: Det är nog ett riktigt beslut att de ska utvisas från Danmark".