Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kriget mot brottsligheten. Polisen dödade härom dagen fem personer och fängslade 14 i en aktion mot knarkmaffian.

Tuffa tag mot Brasiliens maffia

Rio de Janeiro: Hoppet har återvänt till Rio de Janeiro. Den nya guvernören planerar att införa nolltolerans mot den utbredda kriminaliteten i en av världens vackraste men mest våldsamma städer. I förra veckan anlände 230 soldater ur den nationella insatsstyrkan till turistmetropolen.
- Det gäng som kommit är fast beslutet att hjälpa befolkningen. Vi ska vinna kriget över de kriminella, säger den nyinstallerade guvernören Sérgio Cabral.
I 25 år har Rio de Janeiro befunnit sig i fritt fall. Få tidigare guvernörer har velat eller ens försökt bekämpa den växande kriminaliteten. I stället har de styrande på olika vis allierat sig med den organiserade brottsligheten och tagit del av de summor som den inkomstbringande kokainförsäljningen ger.

Pingstpastor förstörde Rios ekonomi
Värst har det varit de åtta senaste åren då delstaten Rio de Janeiro, med 15 miljoner invånare, styrts av pingstpastorn Anthony Garotinho och hans fru Rosinha Matheus. De båda folkvalda politikerna har kört delstatens ekonomi i botten, gett knarkkartellerna fritt spelrum i fängelserna och vägrat samarbeta med den federala regeringen.

Gång på gång har president Lula da Silvas arbetarregering försökt stävja Rio de Janeiros alarmerande situation och bland annat skickat uppblåsbara militärsjukhus för att ta hand om invånarna när den kommunala sjukvården kollapsat. Men några federala trupper för att bekämpa knarkkartellerna gav det tidigare guvernörsparet aldrig tillstånd till.
- De har sugit ut hela delstaten, renoverat sina kyrkor och lurat de fattiga. Jag är så glad att de är borta ur våra liv, säger Rosilda Guimareãs, blomsterförsäljerska på torget Largo do Machado i stadsdelen Flamengo, i centrala Rio de Janeiro.

Hon röstade på demokraten Sérgio Cabral som förra året vann den åtråvärda guvernörsposten.
- Han har tidigare varit senator och kan samarbeta med regeringen. Det är viktigt för att vi ska få ordning på denna staden, säger hon.

Det första smakprovet på regimskiftet i Rio de Janeiro kom i mellandagarna. Det hade läckt ut att den nya guvernören tänkte införa nolltolerans inom delstatens fängelser och förbjuda knarkkartellerna att operera från anstalterna via sina mobiltelefoner. För att visa sina muskler gick stadens tre rivaliserande brottssyndikat samman och riktade flera samlade terrorattacker mot civilbefolkningen.

Under en morgon dog 19 pendlare när kokainmaffiorna satte stadens bussar i brand.
- De är så råa och desperata nu. De gör allt för att de ska kunna fortsätta att sköta kokainhanteringen i fred, säger Rosilda och duschar sina plantor i hettan.

Delstatens säkerhetskabinett har nu kontraktsanställt en av männen som var med om att genomföra nolltoleranskampanjen i New York på 1990-talet. Även två personer som medverkat till att halvera brottsligheten i Colombias huvudstad Bogotá de senaste åren ingår i gruppen. Behovet är akut. Förra året mördades 17 personer om dagen i Rio de Janeiro.

Fullföljer uppdraget
- Det finns bara två vägar att gå. Antingen vänjer vi oss vid vidrigheterna från knarkgängen på kullarna eller så utplånar vi dem. Jag är inte rädd. Jag blev vald för att få ett slut på problemet och tänker fullfölja mitt uppdrag, säger Sérgio Cabral till brasilianska medier.

Guvernörens första steg är att försöka minska våldet kring själva droghanteringen.
- Droger är en verklighet vi ser i alla länder och städer. I Paris, New York och andra världsstäder konsumeras det ecstasy, kokain och marijuana. Skillnaden är att i Rio har hela processen militariserats, säger han.

I veckan fick den nationella insatsstyrkan sitt eldprov. Hela styrkan på 230 man invaderade "Vila Cruzeiro", en av Rio de Janeiros mest våldsamma favelor, och lyckades med det som den lokala polisen misslyckats med under flera år. Efter elva timmars eldstrid kom styrkan upp till toppen av kullen och kunde gripa den ökände knarkbaronen "O Doca" och hans närmsta män.

Fem män ur knarkgänget dog i striderna, tre civila skadades och polisens insatshelikopter fick nödlanda efter att ha träffats av maskingevärseld. Knarkbaronens underhuggare, som går under smeknamnen Mica och Tota och misstänks för att ha organiserat terrordåden under mellandagarna, lyckades däremot fly från favelan som är känd för att Inters brasilianske fotbollsstjärna Adriano växte upp här.

Nästa steg i kampen mot den organiserade brottsligheten är att sätta upp vägspärrar vid alla trafikleder som leder in till Rio de Janeiro. Planen är att hindra mer knark och vapen från att komma in till turistmetropolen, som rustar för karnevalen som börjar i nästa månad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.