Guld och juveler får numera enbart säljas av saudiska medborgare. Arkivbild.
Guld och juveler får numera enbart säljas av saudiska medborgare. Arkivbild.

Tuff omställning när saudier ska ut på jobb

Många saudier är vana att leva gott och inte behöva arbeta särskilt hårt. Men när kungariket tacklar den höga arbetslösheten och försöker reparera sin ekonomi är det dags att kavla upp ärmarna. Det går dock inte helt smärtfritt.

ANNONS
|

I december kom beskedet att enbart saudier ska få sälja guld och juveler i Saudiarabien. Det efterföljande halvåret nyanställdes omkring hundra personer i någon av de fyra guldbutiker som drivs av Khalid Sayd i de gamla delarna av Jidda. Av dem anställda återstår 16. Resten sade upp sig eller slutade helt enkelt att dyka upp.

- Det är ett hårt jobb, de klarar inte av det. Det går inte att ta semester och de måste jobba 14–15 timmar om dagen, säger 36-årige Sayd till TT:s utsända i Jidda.

ANNONS

- Saudierna bara klagar och vill helst vara chefer. De har ingen erfarenhet av att sälja guld, men trots det vill de ha tre gånger mer i lön än de jemeniter och indier som nu har tvingats sluta hos oss.

"Dags att jobba"

Saudiarabiens enorma oljerikedomar har skapat ett samhälle där många har haft det så pass väl förspänt att de inte har behövt arbeta särskilt hårt. I stället har saudierna förlitat sig på utländsk arbetskraft när det gäller allt från grovarbete till försäljnings- och serviceyrken.

Men den yngre generationen kommer inte att kunna njuta av samma välfärd som sina föräldrar. Arbetslösheten är utbredd och det sjunkande oljepriset fick Internationella valutafonden att varna för bankrutt om landet inte ställde om.

- Regeringen har dragit ner kraftigt på de subventioner som länge har präglat vår tillvaro. Tidigare har alla haft en kudde att luta sig tillbaka mot, men nu är det dags att jobba. Och folk gör faktiskt det på grund av de ekonomiska utmaningarna, säger Khalid Al Khudair som är chef för rekryteringsföretaget Glowork.

ANNONS

Planen är att i stor utsträckning ersätta utländsk arbetskraft med inhemsk – en process som har pågått sedan 1980-talet med varierande resultat. De stora problemen har varit att det saknas kompetens eller att många saudier anser att jobben har för låg status.

"En del problem"

Nu görs nya ansträngningar inom ramen för kronprins Muhammad bin Salmans reformprogram Vision 2030, där mycket kraft läggs på att skapa arbetstillfällen inom den privata sektorn. De flesta saudier jobbar statligt.

- Beskedet att vi bara kunde anställa saudier kom plötsligt. Det har ställt till en hel del problem, men vi lyder kronprinsens order, säger Sayd.

Några av hans tidigare säljare jobbar kvar, men får nöja sig med enklare sysslor som att sopa golvet eftersom de inte är saudier. Omkring en tredjedel av invånarna i Saudiarabien beräknas vara utländska migrantarbetare, som ofta lever under hårda villkor. Många tvingas nu lämna landet. Bara under de nio första månaderna 2017 förlorade över 300000 utländska migrantarbetare sina jobb, enligt officiell statistik.

Många arbetare kommer från grannlandet Jemen. För dem som nu måste vända hemåt väntar humanitär kris, mörker och dystra framtidsutsikter i det krigshärjade landet. "Välkomna hem, arbetare som återvänder från Saudiarabien. Ni har fortfarande jobb: Att försvara landet vid våra militära baser", deklarerade ledaren för Huthirebellerna i tidningen al-Thawra.

ANNONS

Osäker framtid

Bangladeshiern Azad Abul Kalam har bott och arbetat i Saudiarabien i tio år. Nu säljer han resväskor, kalsonger och kepsar i ett litet köpcentrum i Jidda. Han driver eget och är osäker på hur framtiden kommer att se ut i och med de nya reglerna. Men han tror inte att något kommer att hända före vallfärden hajj senare i år – då mängder av pilgrimer passerar Jidda på väg mot Mecka.

- Det nya systemet kom som en överraskning och har gjort det svårt för oss att hitta jobb. Jag har drivit mitt företag i någon månad bara och vet inte riktigt hur det kommer att drabba mig, säger Azad Abul Kalam som inte vill vara med på bild av rädsla för problem.

- Vision 2030 handlar om att saudierna ska få det bättre, den gäller inte oss utlänningar. Om regeringen vill att bara saudier ska jobba så får jag väl åka hem.

ANNONS
Jidda, TT:s utsända

Fakta: Driver "saudifieringskampanj"

Saudiarabiens ekonomi har byggts upp kring oljan. Beroendet blev tydligt när världsmarknadspriset på olja föll kraftigt 2014. Det gav regeringen anledning att se över sin inkomstbas och bredda den genom ökade skatter, nedskärningar i sociala program och satsningar på den privata sektorn. Det hade länge varit en målsättning i landet – men blev nu i högre grad nödvändigt.

De höga oljepriserna under 1970-talet gav staten jättelika inkomster. Många saudier vande sig vid att leva gott utan att behöva arbeta så hårt. Många har växt upp med tjänstefolk. Utländska migrantarbetare har tagit hand om kroppsarbetet.

Men 2013 infördes hårdare regler för migrantarbetare för att bereda fler arbetstillfällen för saudierna själva. Den så kallade saudifieringskampanjen syftar till att öka antalet saudier i arbetsstyrkan och begränsa utlänningar till en femtedel av landets invånare. Vissa yrken är stängda för gästarbetare och arbetsgivare åläggs att ha en viss andel saudier bland de anställda samt betala skatt för utländsk arbetskraft.

Källa: Landguiden

Fakta: All makt hos kungahuset

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Kungen innehar även posten som premiärminister och kronprinsen är vice premiärminister.

Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet har länge styrts av en strikt form av sunniislam, som kallas wahhabism, men kronprins Muhammad bin Salman har aviserat en mer måttfull form av islam.

Källa: Landguiden

Fakta: Vision 2030

Det ambitiösa reformprogrammet Vision 2030 lanserades i april 2016. "Vår vision är ett starkt, driftigt och stabilt Saudiarabien", förklarade Muhammad bin Salman som sedan dess har upphöjts till kronprins.

Den bakomliggande orsaken till reformprogrammet är att Saudiarabien behöver diversifiera ekonomin för att minska oljeberoendet. Det sjunkande oljepriset har drabbat landets ekonomi hårt. När Muhammad bin Salman presenterade reformprogrammet var hans förhoppning att Saudiarabien skulle kunna "överleva utan olja" så tidigt som 2020.

Planen är att privatisera statliga verksamheter och tillgångar. Bland annat ingår att fem procent av den statliga oljejätten Saudi Aramco ska säljas ut. Om det förverkligas kommer Saudiarabien att få världens största oljefond.

Vision 2030 innehåller också förändringar i utbildningsplanen, ökat kvinnligt deltagande på arbetsmarknaden, ökad produktion av militärmateriel och investeringar i underhållningsbranschen för att skapa arbetstillfällen för ungdomar.

Källor: BBC, Reuters

ANNONS