Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tuff kamp om flyttade EU-myndigheter

Politiska hänsyn kan placera Sverige i bakvattnet när det gäller flytten av EU-myndigheter från London efter Storbritanniens utträde ur EU. Runt 20 länder kämpar mot Sverige om medicinmyndigheten EMA.

När Storbritannien lämnar EU måste även bankmyndigheten EBA och medicinska EMA lämna London. Sverige – i form av Stockholm – är intresserat av EMA och lär bli ett av de länder som senast den 31 juli ska lämna in sin ansökan.

Från svenskt håll kämpas nu hårt för att undvika att valet sedan avgörs av politiska hänsyn.

- Vi säger att de objektiva kriterierna måste få spela en avgörande roll och vi vill helst att kommissionen ska göra en bedömning av vilka länder som har de bästa erbjudandena. Och då är jag säker på att det svenska erbjudandet är väldigt attraktivt. Men eftersom det sedan blir en hemlig omröstning så kan vi inte vara säkra på att de som har de bästa erbjudandena ändå blir de som får myndigheterna, säger EU-minister Ann Linde (S).

Röstar i oktober

Kampen om EMA kommer att bli tuff. Runt 20 länder, däribland även Danmark, som har stöd från Skåne, har aviserat sitt intresse för myndigheten, som bland annat godkänner nya läkemedel för försäljning i EU.

De krav som ställs är att flytten ska vara klar redan till i mars 2019, att internationella skolor ska finnas för personalens barn och att tillräcklig hotellkapacitet i området ska finnas för ett snitt på 30 000 gästnätter om året.

Den omröstning som ska hållas i oktober lär samtidigt föregås av en hel del förhandlande och köpslående mellan olika länder.

- Till syvende och sist så blir det ju en politisk uppgörelse där de som har majoriteten kommer att fälla utslaget. Men jag har på inget sätt gett upp hoppet, säger Linde.

Toppmötet avgör

Att striden blir tuff visas också av att Linde och övriga EU-ministrar vid sitt möte i Luxemburg på tisdagen inte kunde enas om de exakta kriterierna för flyttkampen. Den frågan får nu i stället avgöras på stats- och regeringschefernas toppmöte senare i veckan.

Inte minst trycker några av de nyare EU-länderna på för att hamna först i kön.

- Vissa länder anser sig i princip ha blivit lovade nya myndigheter. Men argumentet mot det är ju att det här inte är nya myndigheter (utan gamla som flyttas), säger Ann Linde i Luxemburg.