Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tuff höst väntar i Grekland

Efter storseger i helgens nyval väntar en tuff höst för Grekland och dess omvalde premiärminister Alexis Tsipras. Långivarna kräver åtstramningar och allt fler greker har tappat tron på politiken.

Alexis Tsipras svors in som premiärminister på måndagskvällen. Han valde den civila trohetseden i stället för den vanliga proceduren där religiösa ledare är närvarande.

I ett tal sade han att EU inte skyddat länder som Grekland från en "okontrollerbar" flyktingström.

- Det finns ett behov ... av att Europa hanterar ett globalt, ett europeiskt problem och delar ansvaret mellan alla medlemsstater.

Sköljdes bort

Ett kraftigt oväder, med åska och störtskurar, sköljde på måndagen bort spåren av segerfesten efter Tsipras och vänsterpartiets Syrizas oväntat stora valseger - som en påminnelse om de svåra tider som väntar.

Tsipras väntas inom något dygn vara klar med regeringsbildningen. Men frågan många ställer sig är om det går att räkna med att hans andra regering håller mycket längre än den första, som sprack i somras efter sju turbulenta månader vid makten.

Misstron mot politiken breder ut sig. Över en halv miljon greker som deltog i nyvalet i januari avstod från att rösta i söndagens nyval och nynazistiska Gyllene gryning befäste sin position som tredje största parti.

Många valde att röstskolka i ren protest.

- Tsipras har svikit vårt förtroende. Allt han sa i januari var en stor lögn, säger Mirka Zisi, 27, som sökt skydd undan regnet på ett kafé vid Syntagmatorget i centrala Aten.

Hon röstade på Tsipras i januari, men såg i söndagens val inga alternativ hon kunde rösta på. Nu planerar hon för att flytta till London, med sin man och yngre syster.

Båda systrarna tillhör de cirka 25 procent arbetslösa i krisens Grekland och räknar med att stanna utomlands i många år.

- Kanske för alltid, säger systern Marianna Zisi.

Stresstester inom kort

Ett av de mer brådskande uppdragen för Greklands nya regering är att hantera landets bankkris.

Hundratals miljarder kronor i kapitaltillskott behövs för att täcka upp de stora hål som uppstått i bankernas balansräkningar till följd av massiva uttag under det politiskt turbulenta året. Tillskotten är ett måste för att de kapitalkontroller, med tak för uttag, som infördes under turbulensen i somras ska kunna tas bort.

Stresstester från Europeiska centralbanken (ECB), som ska visa vilka banker som behöver vad, väntas redan i september.

I det nya stödprogrammet till Grekland, det tredje sedan 2010, har 25 miljarder euro (cirka 230 miljarder kronor) öronmärkts för bankstöd. Men det talas även om tillskott ovanpå det från privata ägare.

Tsipras själv hoppas, trots de stora utmaningarna, att hans nya kabinett håller längre än den förra.

- I Europa i dag är Grekland och det grekiska folket synonymt med motstånd och värdighet. Denna kamp kommer att fortsätta i fyra år till, sade han i sitt segertal inför tusentals jublande anhängare i centrala Aten.