Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Richard Drew
Bild: Richard Drew

Tucker Carlson målas upp som näste presidentkandidat

Foxprofilen Tucker Carlson leder tittarligan på amerikansk kabeltv. Men kan den konservative programledaren påverka valet?
– Medias påverkan är överskattad, säger professor Morris P. Fiorina.

Tucker Carlson är tv-kanalen Fox starkaste kort sedan flera andra programledare har hamnat i vanrykte under senare år. Bill O’Reilly hade tidigare – med sitt program ”The O’Reilly Factor” – flest tittare på kabeltv. Omkring fyra miljoner såg O’Reilly på Fox på kvällarna till 2017. Då avskedades han efter anklagelser om sexuellt ofredade. Sean Hannity, som redan fanns på Fox med sitt program ”Hannity”, seglade upp som en ny tittarmagnet efter O’Reillys fall och har siffror som nu ligger kring 4 miljoner.

Men den senaste tiden har Tucker Carlson landat på förstaplatsen med sin talkshow ”Tucker Carlson Tonight” och har med den genomsnittliga tittarsiffran drygt 4,33 miljoner (för årets andra kvartal) slagit ett historiskt rekord för kabeltv. Att några stora annonsörer – som Disney och T-mobile – drog tillbaka sin reklam, efter Carlsons kommentarer som uppfattades som rasistiska om Black Lives Matter, påverkade inte tittandet negativt. Fox meddelar att annonsörerna stannat kvar på tv-bolaget, men i andra program.

51-årige Carlson har sedan slutet av 1990-talet varit en konservativ politisk kommentator. Med flugor och slipsar i klara färger och snabba och drastiska repliker var han populär också i liberala medier som sökte en distinkt röst för att i någon mån balansera mer vänsterorienterade kommentarer.

Tucker Carlson slängde då gärna ett uttalande hit och ett annat dit – även till svenska medier på plats – vid primärval, konvent och politiska debatter. Han blev vid starten av Fox news en mer regelbunden kommentator och är nu kanalens klart lysande stjärna.

Carlsons roll är inte att – som Foxkollegan Chris Wallace – intervjua på ett journalistiskt sätt och även sätta president Donald Trump under press. Carlsons roll är att smeka sina tittare mer medhårs och att fånga upp ämnen och och personligheter som passar den konservativa agenda som Donald Trump byggt sin politiska karriär på, en grund som Carlson delar.

Jämförde Twitters ägare med rumänske diktatorn

Inte oväntat fick därför nyligen presidentsonen Donald Trump Jr tid att kritisera twitters beslut att radera hans tweet, som beskrivits som icke korrekt om covid-19, och att stänga av honom från twitter under tolv timmar. Donald Trump Jr talade om censur och brott mot yttrandefriheten och Tucker Carlson nickade och log instämmande och jämförde twitters och andra sociala mediers ägare med Rumäniens diktator Ceausescu som sköts ihjäl tillsammans med sin fru när östaterna frigjorde sig efter Berlinmurens fall 1989.

Talkshowen är inte heller tänkt som ett ”å ena sidan och å andra sidan”, utan som en stark partsinlaga där konservativa och polariserande värderingar inte bara framförs utan vrids till på ett sätt som gör att de får ytterligare kraft.

Men Fox är inte ensamt om att satsa på profiler med egna tv-shower i kabeltv-världen. MSNBC är den vänsterorienterade motsvarigheten till Fox, men med betydligt lägre tittarsiffror. MSNBC samlar omkring 1,8 miljoner tittare och trean CNN ligger i bakvattnet med omkring 1,6 miljoner.

När Tucker Carlson samlar sina tittare på kvällstid har redan morgonprogrammet ”Morning Joe” i MSNBC uppmuntrat sina lojala liberala tittare. Här finns Joe Scarborough, tillsammmans med sin fru Mika Brzezinski som bisittare. Han var tidigare republikansk kongressledamot, men är nu en av Donald Trumps häftigaste kritiker.

Fick lämna för olämpligt uppträdande

I det förra valet 2016 släpptes Trump konsekvent in i ”Morning Joe” för att oftast oemotsagd få ge sin syn på stort och smått, då var Trumps närvaro bra för tittarsiffrorna. Nu är Joe och Trump som hund och katt och Trump ägnar oproportionerligt stort intresse åt både ”Morning Joe” och den radikala Rachel Maddow som på kvällen i MSNBC ägnar sin talkshow åt att ge sig på Trump och republikanerna. Chris Matthews – som under många år var en riktmärke för liberala demokrater i sin tidiga kvällsshow ”Hardball” i MSNBC – fick i mars i år hastigt lämna precis innan kvällens sändning skulle inledas. Han anklagades för olämpligt uppträdande på arbetsplatsen.

Cnn lutar också åt det liberala hållet i alla sina talkshows med personligheter som Michael Smerconish, Fareed Zakaria och Chris Cuomo, som är bror till New Yorks demokratiske guvernör Andrew Cuomo. CNN anklagas också för att att i sin vanliga journalistik luta åt vänster. Det gäller särskilt i urvalet av kommentatorer, tonläge och de ämnen som tas upp. CNN har länge haft problem med att klart skilja nyheter från åsikter i sina sändningar.

Med Tucker Carlson på uppgång, med klipp från sina sändningar på Youtube och över 3,7 miljoner följare på twitter leker många av hans sympatisörer med tanken på Carlson som presidentkandidat 2024. Han ser själv ut att vara nöjd med uppmärksamheten.

Inte imponerad

Men professor Morris Fiorina, tidigare på Harvarduniversitetet och nu på Stanford och en av USA:s ledande statsvetare och expert på opinion och värderingar, är inte lika imponerad.

– Forskningen visar generellt att mediernas betydelse i alla former överdrivs och särskilt av medierna själva. Kabeltv och sociala medier får en enorm uppmärksamhet men någon inverkan på opinionen och väljarna är svår att finna.

Morris Fiorina tror inte att Tucker Carlson kan påverka valet. Bild: Gage Skidmore/Wikimedia commons
Morris Fiorina tror inte att Tucker Carlson kan påverka valet. Bild: Gage Skidmore/Wikimedia commons

Professor Fiorina påpekar att Tucker Carlsons tittarsiffror – 4,33 miljoner i genomsnitt – låter imponerande.

– Men betänkt då att 235 miljoner väljare är röstberättigade i år och att 130 miljoner av dem faktiskt kommer att rösta. Det betyder att 3,3 procent av väljarna tittar på Tucker Carlson en genomsnittlig kväll och det är rimligt att tro att han predikar till de redan frälsta. Han underhåller mer än han påverkar opinionen och får väljare att ändra uppfattning.

Om man jämför tv-bolagens tittarsiffror är traditionella NBC nummer ett och CBS nummer två, följda av Fox som nummer tre och med ABC som nummer fyra.

Trump kan fortfarande vinna

Men på marginalen är det mycket som kan avgöra ett jämnt val. Och frågan är om Donald Trump kan vinna sitt återval?

– Svaret är ja, säger Morris Fiorina. Men om det skulle hållits idag är det högst troligt att han skulle förlora. Det är tre månader kvar till valdagen och vid den här tidpunkten 1988 ledde demokraten Michael Dukakis med sjutton procentenheter över George HW Bush. Dukakis förlorade sedan valet i november.

Fiorina påpekar att det är mycket som måste falla på plats för att Trump skall kunna vinna också i år.

– Pandemin måste mattas och ekonomin måste på allvar återhämta sig, säger han. Men det krävs också att borgmästare inte klarar av att bekämpa våldsamma demonstrationer och att Joe Bidens framträdanden kan ifrågasättas , vilket är högst otroligt.

Många demokrater är fortfarande nervösa trots att opinionsmätningarna överlag troligen är korrekta just nu, påpekar Fiorina. Det är valdeltagandet som är svårt att förutse. Det är den viktigaste förklaringen till att vissa mätningar pekade fel 2016. Väljarna är splittrade i flera viktiga delstater och små variationer kan ge stora skillnader i valresultatet.

Medierna spelar gärna upp betydelsen av tv-personligheter som Tucker Carlson och andra som är kraftigt profilerade.

– Men de talar mest till de som redan bestämt sig och svänger sällan opinionen, säger Morris Fiorina.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.