En tsunamivarning har utfärdats för delar av Alaska och Kanada efter ett jordskalv i havet med magnituden 8,0. Arkivbild.
En tsunamivarning har utfärdats för delar av Alaska och Kanada efter ett jordskalv i havet med magnituden 8,0. Arkivbild.

Tsunamivarningar indragna efter storskalv

Alla fullskaliga tsunamivarningar har dragits in efter ett ovanligt kraftigt jordskalv i havet med magnituden 7,9 nära Alaska.

ANNONS
|

Skalvet inträffade på tio kilometers djup vid halv ett-tiden på natten, lokal tid (halv elva svensk tid), omkring 25 mil sydost om Kodiak i Alaska, enligt den amerikanska myndigheten USGS.

En tsunamivarning har utfärdades för delar av Alaska och Kanada, och myndigheterna uppmanade till vaksamhet för flodvågor längs hela USA:s västkust.

Manar till fortsatt vaksamhet

"Vi har fått rapporter om att vattennivåerna har stigit tre fot (91 cm) under de senaste minuterna och därefter sjunkit undan. Vattennivåerna fortsätter att skifta", skrev polisen i Kodiak på sin Facebooksida.

Men värre än så blev det inte – efter några timmar ströks varningarna, och man nöjde sig med att via varningssajten tsunami.gov mana till fortsatt vaksamhet.

ANNONS

TT nådde på telefon en skärrad kvinna som driver en stuguthyrningsfirma i Kodiak.

Kunde ni känna skalvet?

– Skalvet kändes under 30 sekunder. Vanligtvis känner vi ingenting här vid jordbävningar.

"Måste sticka"

Plötsligt tvingades kvinnan avbryta samtalet.

– Vi måste sticka, sade hon och lade på.

Kylie J, en användare på Twitter , har lagt upp ett videoklipp som visar hur varningssirenerna tjuter i Kodiak efter skalvet.

"Jag vet inte riktigt vad som händer. Många av oss här verkar inte veta vad som pågår", skrev hon i en tweet.

Polisen i Kodiak hade beräknat att en eventuell tsunami väntades nå ön klockan 11.45 svensk tid, och manade människor att sätta sig i säkerhet på högre höjd. Bland annat användes skolbyggnaden för Kodiak High School som evakueringscenter.

– Människor har börjat anlända, vi har fullt upp med att registrera dem, sade skolans receptionist över telefon.

Skalvet kändes i stora delar av Alaska, enligt medarbetare på mediebolaget KTVA.

"Ett väldigt stort skalv"

Flera mindre efterskalv har registrerats i närheten av det större skalvets centrum.

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, konstaterar att det handlar om ett ovanligt kraftigt jordskalv.

– Det här var ett väldigt stort jordskalv, men jag tror inte att det kommer medföra några större tsunamivågor sett till att skalvet skedde i en tektonisk platta, snarare än mellan två plattor, sade han till TT.

ANNONS

Kodiak är huvudorten på ön med samma namn på Alaskas sydkust. Vid en folkräkning 2010 fanns omkring 13 400 invånare på ön, enligt Nationalencyklopedin.

ANNONS