Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Privat/TT

Tsunamivarning för ögrupp i Stilla havet

Efter ett kraftigt skalv i Stilla havet uppmanas invånare på den lilla ögruppen Nya Kaledonien att söka sig till högre mark. En tsunamivarning har utfärdats och farliga vågor väntas drabba paradisöarna.

– Människor på östra kusten är oroliga och väntar på att det hela ska vara över, säger Caroline Indoux, journalist som bor i huvudstaden Nouméa.

Enligt det amerikanska tsunamicentret PTWC finns ett tsunamihot för delar av Stilla havet i området nära jordbävningen. Skalvet, med en preliminär magnitud på 7,5 på Richterskalan, hade sitt centrum ungefär 30 landmil öster om Nya Kaledoniens huvudstad Nouméa, enligt USA:s seismiska myndighet USGS.

Caroline Indoux berättar att hon kände av skalvet i en minut. Enligt henne har skolor och hotell i staden evakuerats men situationen är än så länge lugn.

– Det är östkusten och småöarna utanför som kan drabbas hårdast. På västkusten där jag är har man varnat för att havet kommer att vara oroligt och för att vi ska hålla oss borta från stranden.

Onormala vågor har rapporterats vid ön Maré utanför Nya Kaledoniens östkust men enligt TT utgjorde de inte något hot för invånarna. Enligt Caroline Indoux har de största vågorna observerats på ön Île des Pins.

– Men det har inte kommit in några uppgifter om skadade personer eller förstörd egendom, säger Caroline Indoux.

Även Nya Zeeland, drygt 100 landmil söder om skalvet, uppmanas invånare i landets norra delar till vaksamhet, skriver TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.