Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En patient evakueras från ett sjukhus i staden Poso efter jordskalvet.

Tsunami slog mot indonesisk stad efter skalv

Först skakades den indonesiska ön Sulawesi av ett kraftigt jordskalv. Sedan sköljde en upp emot två meter hög tsunami in över flera städer längs med kusten. Ett okänt antal människor har omkommit och hela byggnader har kollapsat.

Det starkaste jordskalvet som skakade Sulawesi hade en magnitud på 7,5, med epicentrum ett par mil ut i havet. Filmklipp visar hur den efterföljande tsunamin slår in mot stranden vid staden Palu och fortsätter in på gatorna och bland husen. En moské syns delvis rasa ihop.

- Den en och en halv till två meter höga tsunamin har dragit sig tillbaka, säger Dwikorita Karnawati vid Indonesiens meteorologiska och geologiska myndighet BMKG.

- Situationen är kaotisk, folk springer på gatorna och byggnader har kollapsat. Det är ett fartyg som har spolats i land.

Myndigheterna bekräftar att det finns dödsfall, men kan i nuläget inte säga hur många.

- Antalet dödsfall och omfattningen utvärderas fortfarande, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för den indonesiska beredskapsmyndigheten.

Palu har runt 350 000 invånare och även mindre, närliggande fiskebyar har drabbats. Stora delar av kustområdet saknar elektricitet, då vågen slog ut mängder av kraftstationer.

Indonesiska myndigheter har skickat fartyg och helikoptrar till ön. Det finns i nuläget inga uppgifter om dödsfall eller antal skadade i samband med flodvågen.

Det största jordskalvet följde ett mindre kraftigt skalv, som ledde till att en person omkom och minst tio skadades, enligt myndigheterna.