Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Euklidis Tsakalotos (till vänster), den grekiska regeringens före detta chefsförhandlare i Bryssel, blir Greklands nästa finansminister. ARKIVBILD.

Tsipras toppar laget med teknokrater

Tunga poster inom finans och migration går till teknokrater i den grekiska premiärministern Alexis Tsipras nya regering. Ministären svors in på onsdagsförmiddagen.

Vänsterledaren Alexis Tsipras såg en aning obekväm ut under den del av ceremonin som innehöll en traditionsenlig gudstjänst med grekisk-ortodoxa präster. Men nu är hans nya regering insvuren.

Tsipras behåller i stora drag samma lag som regerade när villkoren för landets senaste räddningspaket förhandlades fram med EU och långivarna. Det var splittringar inom Syriza om avtalet som i augusti ledde till att ministären avgick och Tsipras utlyste nyval.

-Vårt mål är återhämtning och återuppbyggnad. Vi har förutsättningar att övervinna svårigheterna, sade vice premiärminister Yiannis Dragasakis inför onsdagsförmiddagens ceremoni, enligt AFP.

I rampljuset

Euklidis Tsakalotos, den grekiska regeringens före detta chefsförhandlare i Bryssel, blir Greklands nästa finansminister. Biträdande finansminister blir teknokraten Giorgos Chouliarakis.

De båda spelade en avgörande roll när den i helgen omvalde premiärministern Alexis Tsipras, ledare för vänsterpartiet Syriza, förhandlade fram avtalet om nytt stödpaket med villkorade nödlån till Grekland. Nu kommer de fortsätta vara i rampljuset, när den nya grekiska regeringen ska genomföra reformkrav som privatiseringar, stärka pensionssystemet, säkra upp ett banksystem nära kollaps och försöka få till ett avtal om skuldlättnad - allt i utbyte mot fortsatta nödlån.

Den politiskt nedtonade Syriza-medlemmen Tsakalotos, tidigare chefsförhandlare för grekerna i Bryssel, tog i somras tillfälligt över jobbet som finansminister efter det att den frispråkige och omstridde ekonomiprofessorn Yanis Varoufakis fått sparken.

Chouliarakis tog i sin tur över posten efter Tsakalotos när en teknokratstyrd ministär under nästan en månads tid tog över makten i Grekland inför den gångna helgens nyval.

NGO-profil

En annan teknokrat som får en viktig post i Tsipras nya koalitionsregering är Yiannis Mouzalas, som likt Chouliarakis satt med i interimsregeringen veckorna före nyvalet.

Mouzalas, som fortsätter som migrationsminister, är en känd grekisk så kallad NGO-profil, som bland annat deltagit aktivt i stödinsatser på platser som Kobane, Syrien, i det blodiga syriska inbördeskriget.

Migrationsfrågan har sedan några veckor överskuggat skuldkrisen i Grekland, sedan antalet människor på flykt från krig, tortyr och fattigdom enligt FN-organet UNHCR har rusat uppåt till omkring 350 000 hittills i år.