Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev, till vänster, tar en selfie med sin grekiske kollega Alexis Tsipras som är på ett historiskt officiellt besök i grannlandet.

Tsipras på historiskt besök i Nordmakedonien

Greklands premiärminister Alexis Tsipras är på officiellt besök i grannlandet Nordmakedonien. Besöket är en milstolpe i relationen mellan de båda länderna som nyligen grävde ner stridsyxan sedan Nordmakedonien accepterat sitt nya namn.

- Vi skriver historia, säger den nordmakedonske premiärministern Zoran Zaev.

- Ni ser här två grannar, vänligt sinnade människor som har visat Europa och hela världen att med modiga beslut och gott hopp om gemenskap har det som i går var en omöjlighet i dag blivit verklighet.

Zaev och hans grekiske kollega Tsipras tog en gemensam selfie utanför regeringsbyggnaden i Skopje. Sedan diskuterade de bland annat gemensamma infrastrukturprojekt, däribland en upprustning av järnvägssträckan mellan den nordmakedonska huvudstaden Skopje och den grekiska hamnstaden Thessaloniki.

"Säger hej i stället"

Tidigare i år blev det klart att Nordmakedonien ska heta just så, efter att tidigare ha kallat sig bara Makedonien, eller officiellt Forna jugoslaviska republiken Makedonien, Fyrom. Den känsliga frågan om nationens namn har utgjort ett tvärt hinder i relationerna mellan länderna och innebar bland annat att Grekland lade veto mot makedonskt närmande till EU och Nato.

Alexis Tsipras beskriver nu Zoran Zaev som en god vän och deklarerar att det är dags att gottgöra tre förlorade decennier.

- I åratal, varje gång jag rest till Europa med regeringsflygplanet. . . har jag noterat hur piloten vikit av för att undvika att flyga in i makedonskt luftrum, säger greken.

- Detta löjliga beteende slutar här och nu. Vi kommer inte bara sluta vika av, vi kommer kanske svänga förbi för att säga hej.

Grekisk kulturarvsfråga

Vägen till det nya namnet Nordmakedonien var lång och stundtals mycket bitter.

När den tidigare jugoslaviska republiken 1991 antog namnet Makedonien vägrade Grekland omedelbart att erkänna det, då det också är namnet på ett geografiskt område i norra Grekland som många greker kopplar till Alexander den Stores historiska, grekiska kungadöme med samma namn, som fanns ett par hundra år före Kristus.