Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
President Donald Trump talar under ett besök på oljeborranläggning Double Eagle Energy i Midland, Texas, onsdagen den 29 juli, 2020.  Bild: Eli Hartman
President Donald Trump talar under ett besök på oljeborranläggning Double Eagle Energy i Midland, Texas, onsdagen den 29 juli, 2020. Bild: Eli Hartman

Trumps tweet: Skjuta upp valet?

Skjuta upp valet tills människor kan rösta på ett korrekt och säkert sätt? Den frågan ställer sig president Trump i en tweet på torsdagen.

”Valet 2020 kommer att bli det mest felaktiga och bedrägliga i historien”, skriver Donald Trump på Twitter.

Anledningen till att Donald Trump lyfter idén att presidentvalet ska skjutas fram är att pandemin förväntas leda till att fler poströstar, vilket presidenten menar ökar risken för valfusk. Hans retoriska frågan väcker nu en rad frågor inför höstens amerikanska presidentval.

Kräver beslut i kongressen

Enligt den amerikanska konstitutionen kan bara kongressen ändra valdatumet, som enligt lag är bestämt till den 3 november. Demokraterna har majoritet i representanthuset, och sannolikheten att de kommer ställa sig bakom en sådan förändring är liten, skriver AFP.

Uppskjutna primärval

Presidenten ligger långt efter utmanaren Joe Biden i flera opinionsmätningar, men har tidigare sagt att han inte har några problem med att genomföra valet. Under vårens primärval var det många delstater som sköt upp valdagen med hänvisning till risken för smittspridning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.