Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/20

Trumps tabbe: Påstår felaktigt att terrordåd mörkas

Donald Trump kritiserar media för att mörka terrordåd som IS tagit på sig. – De väldigt, väldigt oärliga medierna vill inte rapportera om det. De har sina skäl, och ni förstår det, sa presidenten under ett tal, enligt Washington Post. Vita Huset har nu släppt en lista med 78 terrordåd som, enligt dem, inte fått den uppmärksamhet de förtjänat. På listan finns bland annat terrordåden i Paris, Nice och Berlin. Men USA:s presidents attack på medierna sågas från flera håll.

I måndags var Donald Trump på flygbasen MacDill i Florida. Inför de amerikanska soldaterna höll han ett tal där han nämnde en lång rad terrorattacker mot både USA och flera länder i Europa.

Enligt Washington Post talade han om farorna med "radikala islamistiska terrorister" och påstod då att media mörkar terrorattacker. 
– Du har sett vad som hände i Paris och Nice. Det händer över hela Europa. Det har kommit till en punkt där det inte rapporteras om det. De väldigt, väldigt oärliga medierna vill inte rapportera om det. De har sina skäl, och ni förstår det, sa Trump enligt flera amerikanska medier, däribland Washington Post.

USA:s president ska ha sagt att media har dolda avsikter för att agera på detta sätt.

78 terrorattacker

Trump specificerade dock inte vilka attacker som han ansåg att media inte hade rapporterat om, enligt Washington Post.

En talesperson försökte sedan förtydliga att Trump menat att de var "underrapporterade" och inte att man ignorerat dem helt.
Och på måndagskvällen släppte Vita Husen en lista på 78 terroristattacker runtom i världen, som Washinton Post skrivit om. Det rör sig om dåd från september 2014 till december 2016 som planeras eller utförs av anhängare till IS.
"Sedan IS utropade ett kalifat har det varit flera attacker mot västvärlden, eller attacker där man inspirerats av ISI", säger Vita huset i ett uttalande, enligt The Hill.
Enligt Vita Huset har "de flesta av attackerna inte bevakats tillräckligt".

Dominerat nyhetsrapporteringen

På listan finns bland annat massakern i Paris i november 2015, terrordåden i Bryssel i mars 2016, händelsen i Nice i juli 2016, nattklubbsattentatet i Orlando 2016 och Berlindådet i december 2016. Händelser som alla dominerade nyhetsrapporteringen dagarna efter.

Med på listan finns också en brandattack, med en molotovcocktail, mot en muslimsk bönelokal i Malmö som inträffade under hösten 2016. Ingen skadades vid dådet. I ett nyhetsbrev tog IS på sig dådet. Något som Göteborgs-Posten skrev om i samband med att det inträffade.

Det var tidigt på morgonen som flera personer möttes av lågor som ska ha slagit ut från lokalens fönster. 
– Vi har upprättat en anmälan om mordbrand, sa då Kim Hild, presstalesperson för Polisen i Region Syd.

Attacken sågas

Nu sågas presidentens attack. Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister i Sverige kallade Trump attack för "Löjlig" i en kommentar på Twitter.

Washington Post skriver att Trump verkar vilja skjuta över ansvaret för framtida terrorattacker i USA "från hans administration till det federala rättsväsendet, samt till media". 
– Trump agerar instinktivt snarare än strategiskt, säger David Frum som var talskrivare under president George W. Bush enligt Washington Post.

Och Jennifer Palmieri, som var kommunikationsdirektör på Hillary Clintons presidentvalskampanj säger enligt Washington Post:
– Om en attack händer på amerikansk mark när han är överbefälhavare, då han är ansvarig. Det är skrämmande att se att presidenten i USA nästan önskar att det ska inträffa en attack i syfte att skylla den på någon annan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.