Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jared Kushner är gift med den amerikanske presidentens dotter Ivanka Trump och har fått en position som en av de högst uppsatta rådgivarna i Vita Huset efter att Trump tillträdde.

Trumps svärson tonar ned rysskontakter

I ett uttalande förnekar Jared Kushner, svärson och rådgivare till USA:s president Donald Trump, att han samarbetat med Ryssland under presidentvalskampanjen. Uttalandet kommer bara timmar innan Kushner ska frågas ut av senatens underrättelseutskott.

Utfrågningen gäller ett möte förra året med en rysk advokat som beskrevs som regeringsanknuten, och som skulle ha komprometterande information om Trumps motståndare i presidentvalet, Hillary Clinton. Men Kushner väljer nu att föregå utfrågningen genom att själv publicera ett uttalande, som publiceras i sin helhet på CNN.

"Ingen del av mötet som jag deltog i handlade om kampanjen, mötet följdes så vitt jag vet inte upp, jag minns inte hur många som var där (eller deras namn) och jag känner inte till att några dokument ska ha erbjudits eller tagits emot", skriver Kushner.

Publicerade mejlväxling

Han beskriver mötet som ett slöseri med tid, och förklarar att han försökte avsluta det så snabbt som möjligt.

"Jag mejlade faktiskt en assistent från mötet efter att jag hade varit där i tio minuter eller så och skrev: 'Kan du ringa mig på mobilen? Behöver ursäkt för att avbryta möte'", skriver Kushner.

Det var Donald Trumps son, Donald Trump jr, som tidigare i juli bekräftade att mötet ägt rum och publicerade en mejlväxling där det framgår att han ivrigt tackade ja till att möta den ryska advokaten. Trump den yngre hävdar att han inte fick någon information av intresse.

Även Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort deltog i mötet.

Svart moln

Kushner och Trump den yngre tillhör presidentens inre cirkel av medarbetare och står honom allra närmast av de personer som hittills kallats till förhör angående Rysslandskopplingarna.

Misstankarna om samröre mellan personer i Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i det amerikanska valet – har hängt som ett svart moln över presidenten sedan han tillträdde i januari.

Trump förnekar anklagelserna.

Måndagens förhör med Kushner hålls bakom stängda dörrar. På onsdag är hans Trump jr och Manafort kallade att vittna inför senatens rättskommitté i en öppen utfrågning.