Jared Kushner tillsammans med hustrun Ivanka Trump i Italien tidigare i veckan.
Jared Kushner tillsammans med hustrun Ivanka Trump i Italien tidigare i veckan.

Trumps svärson i fokus i FBI-utredning

FBI-utredningen om Trumpkampanjens eventuella kopplingar till Ryssland knyts allt närmare den amerikanske presidenten. Jared Kushner, svärson till Donald Trump, ingår i granskningen, rapporterar amerikanska medier.

ANNONS
|

Svärsonen har en mycket hög position i Trumpadministrationen och är nära rådgivare till presidenten.

NBC News , som hänvisar till flera källor, säger att utredare på FBI tror att han har "betydande information" som är relevant för utredningen. The Washington Post konstaterar också att det faktum att han är presidentens svärson skulle göra det betydligt svårare för Trumpadministrationen att göra honom till en syndabock, jämfört med någon annan i staben.

Kommer att samarbeta

Både NBC och The Washington Post poängterar att intresset från FBI inte behöver betyda att han är brottsmisstänkt. Men de nya uppgifterna riskerar att kasta skugga på Kushner, vars karriär nått nya höjder efter att Trumps resa till Saudiarabien, Israel och Vatikanen – som Kushner planerade – genomfördes utan allvarligare anmärkningar, skriver The Atlantic.

ANNONS

Sedan tidigare finns uppgifter om ett antal möten Kushner anordnade i december med den ryske USA-ambassadören Sergej Kisljak, något han först inte redovisat för Vita huset.

Kushner kommer att samarbeta med de utredningar som pågår, enligt hans advokat. Sedan tidigare finns planer på att han ska höras av senatens underrättelseutskott. FBI har ännu inte hört Kushner, enligt källor till Washington Post.

Sessions i blåsväder

För närvarande pågår flera utredningar om Rysslands agerande och huruvida Trumpkampanjen och Moskva varit i maskopi. Bland annat har justitieminister Jeff Sessions fått kritik för att han hemlighållit två möten med den ryske ambassadören förra året.

Det senaste exemplet, som CNN rapporterar om, handlar om att han inte nämnt mötena när han fyllt i blanketter vid en bakgrundsgenomgång. Demokraterna har tidigare kritiserat Sessions för att inte ha tagit upp mötena vid en utfrågning av senaten tidigare i år.

TT

Fakta: Donald Trump och Ryssland

Frågan om Trumpkampanjens kontakter med Ryssland är delikat av flera skäl. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för deras inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel. I nuläget pågår flera utredningar, både i kongressen och i olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har nu tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab, även om hans nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn tvingades avgå efter att det visat sig att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör till vicepresidenten.

Samtidigt har de rysk-amerikanska relationerna de senaste åren varit mycket kyliga, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim, samt de sanktioner som följde på annekteringen.

ANNONS