Dörren för lånefinansiering är på väg att stängas för USA:s finansminister Steven Mnuchin. Arkivbild.
Dörren för lånefinansiering är på väg att stängas för USA:s finansminister Steven Mnuchin. Arkivbild.

Trumps statskassa snart tom

En skuldkris flåsar USA i hälarna. Statskassan är snart tom och enligt president Donald Trump kan han tvingas stänga federala myndigheter redan i helgen.

ANNONS
|

På några månaders sikt hotar även inställda betalningar, vilket skulle kunna slå hårt mot förtroendet för USA på finansmarknaden.

Tekniskt slog Trumpregeringen i det lagstadgade skuldtaket på 20500 miljarder dollar (motsvarande nästan 170000 miljarder kronor) redan i december. Men kongressen gjorde då upp om en kort frist under vilken det får vidtas extraordinära åtgärder.

Frist löper ut

Denna frist löper dock ut nu i veckan och utan en ny uppgörelse stryps regeringens finansieringsmöjligheter på lördag.

Ett republikanskt kompromissförslag om nästa månads finansiering har lagts fram. Men det är långt ifrån klart om det kan få de 60 röster i senaten som krävs, bland annat sedan minoritetsledaren från Demokratiska partiet i senaten Chuck Schumer sågat upplägget.

ANNONS

President Donald Trump har tidigare ansetts som en joker i leken, sedan han i en Reuters-intervju brännmärkt partikamraternas kompromissförslag som "förfärligt" när det gäller gränskontroller och "väldigt, väldigt svagt" vad gäller migrationsfrågor. Trump varnar i intervjun för att federala myndigheter kan tvingas stänga redan i helgen om inte demokraterna ger med sig.

Trump står bakom

Men inför omröstningen om frågan på torsdagskvällen svensk tid säger Vita husets biträdande pressekreterare Raj Shah att presidenten stöder kompromissförslaget.

I representanthuset är det framförallt är konservativa republikaner som vill ha mer pengar till försvaret som krånglar. Blir det trots allt godkänt där går frågan vidare till senaten.

Skuldtaket har i den djupt splittrade USA-kongressen kopplats till presidentens hot om att fasa ut Daca, ett program som skyddar hundratusentals unga papperslösa i USA. Trump har för att förhandla om Daca krävt finansiering av den omstridda muren mot Mexiko. Andra stötestenar är förslag om höjda försvarsutgifter och en sjukförsäkring som täcker nio miljoner utsatta barn.

Republikanska partiet har bara 51 av de 100 mandaten i senaten och för att få demokratiska röster krävs kohandel.

Risken inte särskilt stor

Bedömare tar hotet om nedstängning med en nypa salt.

- Det är klart att det finns en risk att de inte kan göra upp, men den är inte särskilt stor. Det troligaste är att det blir någon form av kortsiktig uppgörelse, säger Anders Svendsen, analytiker på Nordea.

ANNONS

USA:s finansminister Steven Mnuchin, som vid årsskiftet hade en kassa på 190 miljarder dollar, har bett sina republikanska partikamrater i kongressen förhandla fram en höjning av skuldtaket till senast den 28 februari.

Men risken för att Trumpregeringen måste ställa in betalningar ligger ännu längre framåt i tiden. USA-kongressens budgetkontor räknar med att regeringen kring månadsskiftet mars–april har uttömt alla sina möjligheter att täcka landets växande underskott.

- Detta är den viktigaste deadlinen, säger Svendsen.

TT

Fakta: Varning för sänkt kreditbetyg

Ratinginstitutet Fitch har nyligen varnat för att det kan bli aktuellt att sänka USA:s kreditbetyg från toppnivån AAA om taket för landets statsskuld inte höjs inom kort.

När Barack Obamas regering pressades i en skuldtakskris i augusti 2011 sänkte ratinginstitutet Standard & Poor's landets kreditbetyg till AA-plus, där det fortfarande ligger. Fitch och ratinginstitutet Moody's lät dock USA:s betyg ligga kvar på toppnivån. Detta trots att Obamas regering 2013 återigen var en hårsmån från att tvingas ställa in betalningar.

Krisen 2013 avvärjdes med en uppgörelse efter 16 dygn under vilka delar av USA:s myndigheter tvingades permittera anställda och stänga ned verksamhet. Marknaden skakades om av krisen, vilket syntes tydligt i minskad efterfrågan på USA-obligationer och högre låneräntor för USA.

Källa: Reuters

Fakta: Politiskt slagträ sedan 1980-talet

Ett lagstadgat skuldtak för USA:s regering infördes 1939. Det har höjts otaliga gånger sedan dess, men taket blev inte det politiska slagträ det fungerar som i dag förrän på 1980-talet. Problemet har tilltagit under senare mandatperioder, i takt med den snabba ökningen av USA:s statsskuld.

Trumpregeringens finansieringsproblem förvärras bland annat av minskade federala intäkter till följd av president Donald Trumps skattesänkningar, som beräknas minska årets skatteintäkter med 136 miljarder dollar i år. Statskassan dräneras även av oväntat stora utgifter, bland annat för att täcka federal katastrofhjälp efter höstens stora orkaner och de våldsamma skogsbränderna i Kalifornien.

I det politiskt splittrade USA har tunga politiska frågor kopplats till striden om skuldtaket. Däribland republikanernas förslag om en höjd försvarsbudget samtidigt som finansieringen av en sjukvårdsförsäkring för nio miljoner ekonomiskt utsatta barn hänger i luften.

En annan fråga som gör en uppgörelse om skuldtaket svår att acceptera för demokraterna är Trumpregeringens beslut att fasa ut ett Daca, ett program som ger så kallade "dreamers" (drömmare) – nästan 800000 unga papperslösa som kom till USA som barn – rätt att arbeta och vistas i landet. Trump har för att kompromissa om att förlänga Daca krävt finansiering av den omstridda muren mot Mexiko.

Källor: The Wall Street Journal, Financial Times

ANNONS