Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Trumps skatteplaner stöter på motstånd

En rivaliserande republikansk plan om hur skattesystemet i USA ska reformeras har presenterats i den amerikanska kongressen. Planen skiljer sig mot den som president Donald Trump föreslår om när bolagsskatten ska sänkas.

Representanthuset arbetar med att finslipa detaljerna i skattereformsförslaget som Trump står bakom, där bolagsskatten permanent föreslås sänkas från 35 till 20 procent. Trump menar att omedelbara förändringar är nödvändiga för att stimulera ekonomin.

Men i det separata förslaget som nu ser offentlighetens ljus i senaten skulle sänkningen försenas med ett år och införas först 2019, enligt den republikanske senatorn Bill Cassidy.

Kan vinna mer stöd

Planen i representanthuset skulle tillåta ränteavdrag på huslån av ett värde på 500 000 dollar, något som stött på högljutt motstånd från lobbyorganisationer. Medan planen i senaten skulle lämna avdraget oförändrat på 1 miljon dollar.

Senatsplanen väntas vara mindre belastande för USA:s redan stora statsskuld, och locka till sig republikaner som lutar mer mot mitten. Det talar för att förslaget kan bli den versionen, i stället för den i representanthuset, som går igenom i kongressen, enligt analytiker och lobbyister.

Att vänta ett år med bolagsskatten skulle minska kostnaden med 100 miljarder dollar, skriver Washington Post.

Vita huset hyllar

Ett republikansklett utskott i representanthuset godkände på torsdagen kammarens förslag, vilket öppnar för politikerna i representanthuset att rösta om det. Vita huset hyllar beskedet.

- Det här är ett viktigt steg mot att erbjuda historiska skattelättnader för det amerikanska folket, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders.

Donald Trump har hittills inte lyckats få någon stor lagstiftande framgång. Skattereformen skulle bli den största i USA på årtionden.