Trumps sjukvårdsförslag dog före omröstning

Donald Trump misslyckas på nytt. Presidenten får inte igenom sin önskade sjukvårdsreform i senaten. Förslaget dog redan innan det lades fram för omröstning.

ANNONS
|

En efter en har republikaner i den amerikanska senaten vacklat om sitt stöd. John McCain, Rand Paul och Susan Collins är bara några namn som droppat av.

På tisdagen blev det så klart att Republikanerna inte ens kommer att lägga fram sitt förslag på att reformera sjukförsäkringssystemet och riva upp Obamacare. Röstningen var tänkt att ske i veckan.

- Vi fick slut på tid, säger den republikanske senatorn Ron Johnson.

ANNONS

"Har inte gett upp"

Bill Cassidy, en av grundarna till förslaget, konstaterade lakoniskt framför reportrar som samlats i kongressen att man inte har rösterna.

- Vi tog beslutet att eftersom vi inte har rösterna kommer vi att skjuta upp omröstningen, säger han.

Flera republikanska senatorer lovade att frågan kommer att tas upp igen.

- Vi har inte gett upp om att förändra det amerikanska sjukvårdssystemet. Vi kommer inte att klara av det den här veckan, säger majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell och lägger till att man nu går vidare mot skattereformer.

"Inte rättvis"

Stora nedskärningar i Medicaid, sjukförsäkringen för låginkomsttagare, var huvudorsaken till att republikanen Susan Collins bestämde sig för att säga nej.

"Det här är fel sätt att ta sig an en så viktig och komplicerad fråga som måste behandlas eftertänksamt och rättvist för alla amerikaner", skriver Collins i ett uttalande.

ANNONS

För att förslaget skulle få ett ja i senaten krävdes en majoritet av de 100 rösterna. Republikanerna har 52 platser. Om röstningen sker efter den 30 september krävs en majoritet med 60 röster eftersom förslaget då inte blir ett tillägg till budgeten.

Sjukförslaget släpptes även under måndagen i en omarbetad version som innehöll mer pengar till delstaten Maine, som Collins representerar. Vita huset lobbade hårt, och presidenten ringde för att Collins skulle rösta för. Men det hjälpte inte för att locka över Collins till ja-sidan.

20 miljoner människor

I sju år har Republikanerna arbetat för att göra sig av med förre presidenten Barack Obamas sjukvårdslag, en reform som har gett 20 miljoner fler amerikaner rätt till sjukförsäkring.

Obamacare, som "The Patient Protection and Affordable Care Act" kallas, antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid. Republikanerna anser att sjukvårdslagen är ett obefogat och alltför kostsamt intrång från regeringshåll i det amerikanska sjukvårdssystemet.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Obamacare

Sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter bitter politisk strid.

Obamacare är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet.

Den förordar bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas.

Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

Källor: Columbia University, Healthcare.gov

ANNONS