Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

USA:s president Donald Trump.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trumps "riktiga nyheter" liknas vid propaganda

Som en del av USA:s president Donald Trumps fajt mot vad han kallar "falska nyheter" startar hans kampanj en webb-tv-sändning med "riktiga nyheter". Analytiker beskriver den som "propaganda" och liknar den vid statskontrollerade sändningar.

Utredningen om Trumpstyrets kopplingar till Ryssland nämndes inte. I stället låg fokus på ny, stark jobbstatistik och presidentens medalj till en Vietnamveteran när den tidigare CNN-kommentatorn Kayleigh McEnany presenterade sändningen från Trump Tower i New York.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Bör oroa sig"

Politiska experter i bland annat tidningen The Washington Post skriver att veckosändningen, som finansieras av Trumps återvalskampanj, känns som "riktig propaganda" eller statsfinansierad tv. McEnany presenterade ekonomisk statistik, men att säga att det är presidenten som skapat över en miljon nya jobb är att hårdvinkla, anser tidningen.

- När en regering börjar rapportera om och kalla saker för "riktiga nyheter" bör man oroa sig för om den ljuger för en, säger Robert Shapiro, professor i statsvetenskap vid ansedda Columbia University, till nyhetsprogrammet NBC News.

- Det positiva betonas. För att få en helhetsbild, vilket även inkluderar det negativa, måste man vända sig till den fria pressen.

USA:s tidigare Rysslandsambassadör Michael McFaul skriver på Twitter att programmet påminner om statskontrollerade sändningar han sett.

Försvarade Trump

Under fjolårets valrörelse gjorde Kayleigh McEnany sig känd som en ivrig försvarare av Donald Trump i CNN, som hon nu lämnat för det nya jobbet. Parallellt blir hon också en av Republikanska partiets (RNC) talespersoner. Från RNC:s sida ställer man sig oförstående till kritiken rörande hennes program.

- Kampanjer använder videos för att få ut sitt budskap hela tiden, säger RNC:s Ryan Mahoney och hänvisar till att den tidigare demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders har en talkshow på Facebook.