Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: TT

Trumps presschef avgår

Donald Trumps presschef Sean Spicer avgår: "Vi har kommit till en punkt där presidenten kan dra nytta av ett oskrivet blad".

Under fredagskvällen meddelade tidskriften New York Times att Donald Trumps presschef Sean Spicer avgår från sitt uppdrag. Enligt tidningen ska Spicer ha varit kritisk mot presidentens anställning av en ny kommunikationschef. 

Tidigare idag erbjöd Donald Trump den amerikanske finansmannen Anthony Scaramucci ett jobb som kommunikationschef. Detta beslut ska enligt Spicer ha varit ett misstag och något han emotsatte sig, enligt New York Times.  Presidenten ska ha begärt att Sean Spicer stannade kvar på sitt uppdrag, men denne ska nu ha sagt upp sig. 

Slutade medverka på pressträffar

Sean Spicer har genom sina kontinuerliga pressträffar under tiden i Vita huset orsakat virala klipp, vilka har parodiserats vilt i amerikansk media. För en tid sedan slutade dock Spicer att medverka på Vita Husets pressträffar.  Det är ännu oklart om det finns något direkt samband till Spicers uteblivna medverkan på pressträffarna och den nu rapporterade nyanställningen av en kommunikationschef. I maj avslutade den tidigare kommunikationschefen, Mike Dubke, sin anställning för presidenten efter en kort tid i Vita Huset. 

Republikansk finansiär

Den utpekade nye kommunikationschefen Anthony Scaramucci har enligt New York Times en bakgrund som finansman, och ska vara en stor finansiär och investerare inom Republikanerna. Valet av Scaramucci som kommunikationschef, är enligt tidningen ovanligt eftersom han i princip saknar erfarenhet inom kommunikationsområdet, men han försvarar ofta Trumpadministrationen i media  – något som har blivit allt mer sällsynt. 

Vill ge Scaramucci en nystart

Under fredagskvällen meddelar Sean Spicer själv till nyhetsbyrån AP att han valt att avgå för att ge den nye kommunikationschefen en nystart: "Vi har kommit till en punkt där presidenten kan dra nytta av ett oskrivet blad". Han uppger också på sin Twitter att det har varit en "ära och ett privilegium att tjäna president Donald Trump och detta fantastiska landet". I tweeten meddelar Spicer även att han avslutar sin tjänst efter augusti månad.  

Vid halv nio-tiden på fredagen stod det också klart att en ersättare för Sean Spicer tillsatts. Ny presschef är Sarah Huckabee Sanders, som under kvällen håller en presskonferens till följd av Spicers avhopp, rapporterar New York Times.  

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.