Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Trumps nya plan: En ny order om invandring

USA:s president Donald Trump har inga omedelbara planer på att slåss för sitt inreseförbud i Högsta domstolen, men överväger en ny presidentorder för att övervinna rättsliga hinder, säger han.

Trump insisterar på att han har lagen på sin sida, trots två snabba rättsliga förluster, och att säkerhetsläget kan kräva snabbare åtgärder.

– Det är olyckligt att det tar tid enligt lag, men vi kommer att vinna det slaget. Vi har också många andra alternativ, bland annat att utfärda en ny presidentorder, säger han, och lägger till att det kan hända tidigast nästa vecka.
 

Uppmanades lämna inlagor

En amerikansk federal appellationsdomstol har uppmanat justitiedepartementet och staten Washington att lämna inlagor om de anser att en större domarpanel bör avgöra om Trumps inreseförbud fortsatt ska vara lagt på is.

LÄS MER: Nya uppgifter om Flynns rysskontakter

LÄS MER: Vad appellationsdomstolen tog ställning till
 

Fortsatt stopp

Tre domare i appellationsdomstolen i San Francisco beslutade i veckan om ett fortsatt stopp för Trumps inreseförbud under tiden den rättsliga processen pågår.

Inreseförbudet, som infördes utan förvarning, skulle under 90 dagar stoppa inresa för medborgare i sju i huvudsak muslimska länder, och ett stopp för USA:s flyktingmottagande.

Under veckan inreseförbudet var i kraft orsakade det stora protester och kaos på USA:s flygplatser.

LÄS MER: Turerna kring Trumps omstridda order

LÄS MER: En populist for till Washington

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.