Trumps nederlag – skrotar inte Obamacare

ANNONS
|

Under kvällen skulle representanthuset ha röstat om Obamacare – den sjukförsäkringsreform som Barrack Obama införde och som innebär att fler kan försäkra sig billigare i USA, men att den som inte försäkrar sig hotas av böter. Men nu kommer beskedet att Trump drar tillbaka sin egen reform och att omröstningen stoppas, skriver Reuters.

– Vi har precis dragit tillbaka förslaget, säger Donald Trump till Washington Post.

Washington Post uppger att något nytt förslag inte är att vänta inom den närmsta framtiden, enligt Trump.

Ett av presidenten Donald Trumps viktigaste vallöften har varit att skrota Obamacare, men inför kvällens utlovade omröstning uppgav källor till CNN att det såg dystert ut för Trumps plan att rusta ner stora delar av Obamas sjukvårdsreform. Han hade i förväg blivit varnad av talmannen Paul Ryan för att det fattas republikanska röster.

ANNONS

Syftet med Obamacare har varit att få fler att försäkra sig. Reformen röstades igenom efter en bitter politisk strid 2010 mellan demokrater och kritiska republikaner.

Sköt upp röstningen

Omröstningen i representanthuset skulle ha hållits redan i går, men sköts upp när det blev tydligt att det fattades röster för att riva Obamacare. Sedan dess har Trumps stab kampanjat hårt för att få över tveksamma republikaner på sin sida. Konservativa ledamöter har protesterat mot Donald Trumps nya sjukvårdsplan – den så kallade "American Health Care Act". Bland annat har de kritiserat den nya reformen för att bli alldeles för dyr. Nu står det alltså klart att Trump drar tillbaka sitt eget förslag som skulle krossa Obamacare.

Efter flera justeringar för att blidka kritikerna inom det republikanska partiet, har Trumps budgetchef Mike Mulvaneyhotat med att om inte den senaste versionen av Trumps reformgår igenom, kommer Trump inte görafler försök att skrota Obamacare.

I sitt tal som följde efter att förslaget drogs tillbaka, säger Trump att det kommer att Obamacare håller på att kollapsa och att sjukvårdsreformen kommer att "explodera".

Sjukförsäkringsreformer i USA

  1. Den nu gällande sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid.
  2. Obamacare är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet. Den förordar bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas. Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.
  3. Republikanerna har kritiserat Obamacare som onödigt komplicerad, kostsam och en "jobbdödare" för småföretagare. Ett av president Donald Trumps mest framträdande löften var att riva upp och ersätta den.
  4. I början av mars presenterade Republikanerna sitt förslag till ersättning, kallat "The American Health Care Act". Den behåller populära delar ur Obamacare, nämligen att barn får stanna på föräldrars försäkringar samt att försäkringsbolag inte får diskriminera patienter med en diagnos. Men den tar bort beskattningar av höginkomsttagare, försäkringsbolag och läkemedelsbolag samt det statliga kravet att enskilda personer ska ha försäkring. Och försäkringsbolag tillåts att höja avgifterna med 30 procent årligen för dem som inte betalar sina premier. Grunden i det nya förslaget är att amerikaner ska få skattelättnader anpassade efter ålder och inkomst – pengar som ska användas för försäkringsköp.

Källor: Columbia University, The New York Times, kongressens budgetkontor, Healthcare.gov

ANNONS