Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s energiminister Rick Perry vill omförhandla Parisavtalet om klimatet. Arkivbild

Trumps minister vill omförhandla Parisavtal

USA bör hålla fast vid Parisavtalet om klimatet, men försöka få det omförhandlat, anser USA:s energiminister Rick Perry.

President Donald Trump väntas i nästa månad fatta beslut om huruvida USA ska hålla fast vid Parisavtalet eller inte.

- Jag tänker inte uppmana USA:s president att lämna Parisavtalet. Jag kommer att säga att vi behöver omförhandla det, säger Rick Perry vid en konferens i New York.

Han anklagar bland annat Frankrike och Tyskland för att inte dra sitt strå till stacken när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser.

Donald Trump kritiserade under valrörelsen Parisavtalet men har efter tillträdet i Vita huset inte gett något klart besked. Nyligen sade Vita husets talesman Sean Spicer att Parisavtalet fortfarande är föremål för diskussion inom regeringen.

Scott Pruitt, klimatskeptiker som av Trump utsetts att leda miljömyndigheten EPA, har i en intervju för tv-kanalen Fox News uttryckt åsikten att USA bör hoppa av Parisavtalet.

På tisdagen uppmanade de högsta åklagarna i tolv av USA:s delstater, plus District of Columbia och Amerikanska Samoa, i ett öppet brev Trump att hålla fast vid avtalet och löftet om att minska utsläppen av växthusgaser.

Parisavtalet förhandlades i slutet av 2015. Det slår fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader Celsius jämfört med förindustriell tid. Avtalet trädde i kraft den 4 november i fjol.