Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Trumps lyxhotell kan snart vara till salu

Ädelstenen i Donald Trumps hotelljuvel kan vara på väg att säljas. Ännu är inte Posthotellet i Washington officiellt till salu. Men lån som förfaller och vikande inkomster gör att spekulanter värderar verksamheten.

Det var hösten 2016 som Donald Trumps hotell i det gamla huvudpostkontoret i Washington nära Vita huset invigdes. Några månader senare valdes Trump till president och familjemedlemmar, vänner och viktiga affärskontakter kunde senare följa presidentkortegen längs Pennsylvania Avenue från sina sviter på hotellet. Den nyinstallerade presidenten steg ur limousinen just där och markerade att det fanns ytterligare ett maktcentrum – förutom Vita huset – i Washington. Här på hotellet var det tänkt att den nya administrationens viktigaste besökare skulle bo och hålla överläggningar. Allt givetvis med markeringen att det skedde helt frivilligt eftersom Trumps affärer inte fick blandas samman med presidentskapet.

Men familjen höll allt hårt knutet till sig själv ändå, även om Donald Trump officiellt inte fanns med i ledningen för hotellimperiet. Sonen Eric har varit verkställande i ledningen. Dottern Ivanka – som fick uppdraget av sin far att hålla i renoveringen när den gamla posten skulle förvandlas till hotell – var rådgivare i Vita huset under presidentåren men har sagt att hotellet är hennes ”baby”.

Donald Trump Jr. poserar med besökare på hotellet. Bild: Beth J. Harpaz
Donald Trump Jr. poserar med besökare på hotellet. Bild: Beth J. Harpaz

En federal byggnad

Det är ingen hemlighet att Posthotellet haft knackiga finanser redan från start, även om Trump-koncernen inte medgivit det. Själva byggnaden har hela tiden varit federal amerikansk egendom och det är endast verksamheten som ägs av Trump.

Ombyggnaden har angivits till 200 miljoner dollar. Över 185 miljoner dollar lånades av Deutsche Bank, som varit med och finansierat även mycket annat i Trump-koncernen när amerikanska banker tvekat om att låna ut pengar. Men Deutsche Banks nya ledning aviserade redan innan Trump avgick som president att lånen måste återbetalas under åren 2021-2022, inklusive det lån som finns för Posthotellet.

Coronapandemin har slagit hårt mot turistnäringen även i Washington och flera av de stora lyxhotellen har tidvis haft stängt. Men Posthotellet – som inte redovisar alla detaljerade siffror – hade bekymmer redan innan dess. Visserligen valde en del som på olika sätt var engagerade med Trump att bo på hotellet och att även förlägga konferenser och möten dit. Men den stora tillströmningen av gäster uteblev även på restaurangerna och barerna i byggnaden. Under flera år har även huvudentrén mot Pennsylvania Avenue och uteserveringen varit stängda på grund av ständigt återkommande demonstrationer mot Donald Trump. Entrén flyttades strax efter invigningen till kortsidan av byggnaden där det går att spärra av och hindra ovälkomna att komma in.

Entrén på hotellet flyttades tidigt till kortsidan så att avspärrningar kunde sättas upp. Bild: Britt-Marie Mattsson
Entrén på hotellet flyttades tidigt till kortsidan så att avspärrningar kunde sättas upp. Bild: Britt-Marie Mattsson

Ryktades om försäljning tidigare

2019 förekom rykten om att Trump ville sälja hotellet men det kom aldrig ut på marknaden. Nu finns heller ingen bekräftelse men prislappen påstås vara satt till 500 miljoner dollar. Det är en summa som redan prutats ned av spekulanter som visat intresse.

Hotellet är med Trump-mått mätt förhållandevis nedtonat inredningsmässigt, utan det guldglitter som utmärker en del av hans andra hotell. Men efter fem års verksamhet finns behov av renovering och en ny ägare vill troligen sätta sitt hotellnamns prägel på den stora ljusgården med barer och restauranger och gigantiska kristallkronor. Namnet Trump är nog det första som monteras ned.

Hela Donald Trumps koncerns ekonomi kommer att utredas de närmaste åren, inledningen har redan påbörjats vid en domstol i New York. Trump själv säger att han är utsatt för en fortsatt häxjakt och håller fortfarande öppet om han skall återkomma i politiken. Det flygplan som han använde under valkampanjen inför valet 2016 – och med Trump målat på flygplanskroppen – har stått i en hangar under de fyra senaste åren och skall renoveras med tanke på en eventuell politisk comeback. Men planet är det återstående i den flygplansflotta som såldes när Trumps flyglinje mellan Washington och New York lades ned och är omkring fyrtio år gammalt. Även planet ryktas vara till försäljning liksom andra Trumphotell på flera platser i USA.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.