Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"De ljuger", säger Barack Obama på sina valmöten för demokratiska kandidater. Bild: Paul Sancya

Trumps lögner ett trumfkort för Demokraterna

Det är lögn. Barack Obama slår tillbaka mot Donald Trump och republikanerna. Trumps sätt att fara illa fram med sanningen är den förre presidentens och Demokraternas nya trumfkort inför valet.

Donald Trump har vant sig vid att inte behöva ta ansvar för sina mindre vederhäftiga uttalanden. Han har påstått allt från att tv-såpan han deltog i låg högst i tittartoppen (i verkligheten på plats nummer 23), att Obama är född i Kenya (i verkligheten på Hawaii, USA) till att hans installation som president samlade fler på The Mall än någon förre honom (i verkligheten bland de presidenter som drog minst).

Det kan tyckas som bagatellartade utspel men som president har han fortsatt att blanda samman korrekta uppgifter med påhittade.

Inför mellanårsvalet står USA:s ekonomi stark och den senaste siffran om arbetslösheten visar att 250 000 nya jobb skapats sedan i somras, att arbetslösheten är låga 3,7 procent och att flertalet ekonomiska kurvor visar uppåt. Dock har budgetunderskottet ökat kraftigt.

Vill mobilisera soldater

Men istället för att koncentrera sig på det som är positivt och belagt för hans administration, strör Trump uttalanden omkring sig som är en blandning av icke korrekta och delvis felaktiga. Det innebär att det positiva dränks av ifrågasättanden.

Presidenter brukar vilja skapa en känsla av framtidsoptimism kring sig. Men inför mellanårsvalet har Trump istället valt att fokusera på flyktingkaravanen i Mexiko som ett allvarligt hot mot nationens säkerhet som kräver mobilisering av 15 000 soldater och ett besked om att varje sten som kastas skall mötas med vapeneld.

Trump har också lagt ut en filmsekvens på sitt twitterkonto där en illegal invandrare, som dömts för två mord, flinar mot kameran och med en serie svordomar säger att han bara ångrar att han inte mördat fler. Demokraterna anklagas för att han kunnat ta sig in i USA. En faktakoll – som flera medier genomfört – visar att mannen kom illegalt då demokraten Bill Clinton var president men att han sedan deporterades under Clinton-åren. Han tog sig in igen under republikanen George W Bush tid som president.

Men det är Trumps och republikanernas kampanj om att de är garanten för att den viktigaste delen av Obamacare inte skall upphävas som fått både Obama och Demokraterna att reagera och tala om lögn.

Obamacare en vattendelare

Republikanerna har motarbetat genomförandet av sjukvårdsreformen Obamacare sedan den infördes och har arbetat stenhårt för att avskaffa den. Ett av Trumps viktigaste vallöften var att bekämpa Obamacare och republikanerna i kongressens båda hus – representanthuset och senaten – har målmedvetet agerat för att nedmontera hela reformen.

Men nu visar opinionsmätningar att väljarna rankar hälsovården högst och att Obamacare har viktiga inslag som uppskattas. Det handlar främst om att försäkringsbolagen inte skall kunna utförsäkra personer med kända sjukdomstillstånd då försäkringen tecknas. Här finns alla med kroniska sjukdomar men också personer med medicinska problem som kan upptäckas vid undersökningar då försäkringen skrivs under. Försäkringarna omförhandlas varje år och utan Obamacare är tiotals miljoner oförsäkrade bara av det skälet.

Och nu har både Trump och republikanska politiska kandidater insett att det gäller att distansera sig från sina tidigare uttalanden och beslut för att inte riskera den egna politiska framtiden. Men de säger inte att de haft fel tidigare och därför ändrat sig utan påstår att de alltid stått upp för att människor med kända sjukdomstillstånd inte skall ställas utan försäkring.

"De ljuger"

Det är enkelt att gå igenom vad politikerna sagt tidigare och hur de röstat. Då visar det sig att de bekämpat Obamacare just på den punkten – också med juridiska processer i delstaterna – men att de nu hävdar att de alltid varit denna viktiga del av Obamacares förespråkare.

– De ljuger, säger Barack Obama på sina valmöten för demokratiska kandidater. De ljuger rakt upp och ned.

Detta har i sin tur lett till att ordet ”lögn” fått likhetstecken med Trump och republikanerna de senaste veckorna i den demokratiska kampanjen. Barack Obama och den tidigare vicepresidenten Joe Biden slår an tonen med kopplingen till Obamacare.

Donald Trump tar sällan själv på sig ansvaret för kontroversiella utspel eller förslag. Han brukar använda sig av upplägget att hävda att ” they say”, de säger, att han har rätten på sin sida. Det senaste är att han hävdar att ” they say” att han med ett presidentdekret kan avskaffa att barn som föds i USA automatiskt blir amerikanska medborgare, inklusive barn till illegala invandrare. Vilka dessa ”they” är som påstår att konstitutionens fjortonde tillägg han tas bort av presidenten uppger han inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.