Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pia Iribarren, papperslös och psykologistuderande, kom till USA med sin familj från Chile som ettåring. Republikanen Donald Trumps invandrarfientliga retorik skrämmer henne.

Trumps löften får dem att se rött

Nevadas republikanska väljare, många av dem spansktalande, utser på tisdag sin favorit inför höstens presidentval. Parallellt växer frustrationen bland USA:s miljontals papperslösa över den invandrarfientliga retoriken hos Republikanernas aspiranter.

Stämningen på valmötet är närmast extatisk. Med stadig stämma upprepar republikanen Donald Trump sina löften: USA ska bli stort igen, landets elva miljoner papperslösa ska deporteras och en mur ska byggas mot Mexiko.

-Vem ska betala för muren, frågar Trump leende. -Mexiko, vrålar publiken.

"Ett invandrarland"

Scenen upprepar sig i delstat efter delstat och smittar på de andra aspiranterna. Texassenatorn Ted Cruz vill också bygga en mur vid gränsen. Tidigare neurokirurgen Ben Carson, Floridasenatorn Marco Rubio och Ohioguvernören John Kasich talar om ett förstärkt stängsel.

Faktum är att sådana stålstängsel redan finns, bland annat efter delar av Arizonas gräns mot Mexiko. Men den hätska stämningen och Trumps påståenden att kriminella och våldtäktsmän kommer från Mexiko river upp starka känslor bland spansktalande aktivister.

-Skrämmande. I början såg vi Trump som ett skämt, nu har retoriken normaliserats vilket är hemskt, säger Tiffany Rodriguez, lärarstudent och vice ordförande i New York Universitys Dream Team som jobbar för papperslösas rättigheter.

När TT möter henne i ett kallt New York håller hon som bäst på att planera en kurs för skolans administrativa personal, som hon vill utbilda i hur man bäst hjälper papperslösa studenter. Om man inte har visum eller papper i ordning är det svårt att ta del av stipendier i USA, och årsavgifterna för att läsa kan ligga på flera hundra tusen kronor.

-USA är ett invandrarland. Om någon flyr från knark, våld eller förföljelse ska denne tas emot, slår Rodriguez fast.

Öppna gränser

Föreningar liknande NYU Dream Team finns på högskolor runt om i landet. I november möttes många av aktivisterna i New York för att protestera mot Donald Trump när han var med i tv-programmet Saturday Night Live. Demonstranterna skanderade "Ho, ho rasismen måste bort" när de med banderoller och skyltar marscherade förbi Trumps guldglänsande skyskrapa på Femte avenyn. I tåget gick Rodriguez, som är född i USA lagligt, och hennes kompis Pia Iribarren som är papperslös.

-Det var läskigt att delta men samtidigt gav det mig kraft, berättar Iribarren, som studerar psykologi och vars chilenska föräldrar medvetet valde att stanna i USA när familjens visum löpte ut.

Iribarren säger att hon varit rädd för poliser och sheriffer i hela sitt liv, att de skulle få nys om att hon vistas olagligt i landet. Liksom Rodriguez anser hon att USA borde ha öppna gränser och att det skulle finnas en enkel väg till medborgarskap.

-USA har ett ansvar, landet har orsakat en stor del av problemen i Sydamerika och i Mellanöstern - det som folk flyr ifrån, säger hon.

TT: Men de flesta papperslösa har brutit mot lagen och USA:s ekonomi är ju redan hårt ansträngd?

-Att säga så är löjligt. Här finns så mycket rikedom. Om folk kan betala tio dollar för en kaffe kan de ta hand om sin nästa.

Snabbväxande grupp

Spansktalande så kallade latinos är den snabbast växande väljargruppen i USA. Flera opinionsundersökningar visar att de har en negativ bild av Donald Trump, främst på grund av hans uttalanden om mexikaner. Men omkring 20 procent gör ändå tummen upp för affärsmannen, de gillar hans tuffa syn på invandring och anser att de som vistas i USA olagligt ska återvända hem. Många latinos dras också till Trumps löften om bättre villkor för småföretagare.