Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Trumps kampanj samtalade med Ryssland – under presidentvalet

Flera av Donald Trumps medarbetare, och hans kampanjstab, var i kontakt med rysk underrättelsetjänst under valet i höstas. Det skriver flera amerikanska medier.

Enligt informationen rör det sig om högt uppsatta rådgivare till den nya presidenten och hans kampanjmedarbetare. Samtalen skett regelbundet och medierna hänvisar till anonyma amerikanska tjänstemän.

Flynn ska ha hörts i samtalen

Både Barack Obama och Donald Trump ska ha tilldelats informationen under den genomgång som de båda fick av de amerikanska säkerhetstjänsterna, och kontakterna ska varit så kontinuerliga att säkerhetstjänsterna "höjt röd flagg", rapporterar CNN.

Tjänstemännen ska även ha sagt att bevisen ska ha presenterats i form av detaljerade samtalslistor och avlyssnade samtal. Från amerikanskt håll ska Paul Manafort, tidigare kampanjchef för Trump, och Michael Flynn, före detta nationella säkerhetsrådgivare, ha hörts i samtalen.

Manafort försvarar sig

I ett samtal New York Times försvarar sig Paul Manafort. Han kallar det hela för "absurt".
– Jag har ingen aning om vad det här syftar på. Jag har aldrig medvetet samtalat med ryska agenter, och jag har aldrig varit involverad med något som har med den ryska regeringen eller Putin-administrationen, eller något annat av detta att göra, säger han och tillägger:
– Det är inte som att dessa personer bär skyltar som säger "Jag är en rysk agent".

Samtalen ska ha plockats upp under amerikanska övervakningen av tjänstemän från ryssland, uppger källorna. Däremot finns inga bevis för att kampanjfolket samarbetat med Ryssland för att påverka valets utgång. Att källorna vill hålla sig anonyma beror på att uppgifterna som nu läckt ut är hemligstämplade.
 

Texten uppdateras

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.