Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
President Donald Trump hotade på tisdagen att stänga ned den offentliga sektorn om inte kongressen röstar igenom anslaget till muren nästa vecka. Bild: Evan Vucci

"Trumps hot skulle kunna lamslå det offentliga"

Inga klimatflyktingar. Donald Trump är bestämd när han värderar migranterna som stoppats vid gränsen till USA. Samtalen med ledande demokrater i Ovala Rummet uppvisar en total splittring.

Karavanen med migranter från Centralamerika sitter fast i Mexiko. Här anser Donald Trump att deras asylskäl skall utredas. Men Mexiko har varken intresse eller kapacitet att genomföra den genomlysning som krävs om regelverket skall följas. På den amerikanska sidan av gränsen finns inte heller beredskap för att hantera de människor som under en dryg månad vandrat och åkt buss för att komma till den amerikanska gränsen.

Många hundra har vänt tillbaka sedan de insett att deras möjlighet att komma in i USA är noll. Men uppskattningsvis några tusen har slagit läger vid gränsstängslet i hopp om att kunna få lägga fram sina skäl för att få asyl. Allt eftersom veckorna går blir deras chanser allt mindre. Volontärer från välgörenhetsorganisationer vittnar om en mänsklig misär i de provisoriska tältlägren och värst drabbade är kvinnorna och barnen.

Ingen asyl för klimatflyktingar

Många berättar om hur torkan i Honduras de senaste åren gjort att skördarna försvunnit och att det inte går att leva på de magra jordbruken. Klimatförändringen, som de upplever, anges som skäl till att de ger sig av för att arbeta i USA och för att i många fall sända pengar till familjerna som blivit kvar.

Men asyl för dem som kallar sig klimatflyktingar är inte aktuellt, klargör Donald Trump. Asylskäl skall vara strikt reglerade och hittills har Trump inte visat några tecken på att släppa in migranterna vid gränsen.

Ett trettiotal demonstranter på den amerikanska sidan av stängslet greps häromdagen för att ha stört ordningen.

Donald Trump har vid en mängd tillfällen hävdat att han uppfyllt sitt löfte att bygga en mur mot Mexiko för att hindra migranter och flyktingar att ta sig över från Mexiko. Det stämmer att stängsel och övervakning förstärkts men någon mur har inte byggts. Det hänger samman med att kongressen inte anslagit de över fem miljarder dollar som Trump anser behövs för att bygget skall kunna genomföras. De anslag som är beviljade – och som kan utökas med ytterligare 1,3 miljarder dollar – gäller endast förstärkningar av redan installerad övervakning och får inte heller användas för avancerade prototyper för en komplett mur.

Demokraterna motsätter sig anslagen – och delar inte presidentens inställning att den mur som han föreslår behövs – vilket blev tydligt vid ett infekterat möte i Ovala rummet häromdagen.

Trump argumenterade med senatens demokratiske minoritetsledare Chuck Schumer och den demokratiska minoritetsledaren i representanthuset Nancy Pelosi.

Hotade att stänga offentliga sektorn

Det är ovanligt att tv-kameror tillåts vid sådana tillfällen men Trump valde att göra ett undantag och meddelade att han är beredd att stänga ned den offentliga sektorn om inte kongressen röstar igenom anslaget till muren nästa vecka, just innan jul-och nyårsuppehållet inleds.

Schumer och Pelosi argumenterade först emot men lät sedan Trump ta över med hoten om stängningen vilken skulle kunna lamslå det offentliga och ställa många anställda utan lön inför helgen. Vicepresident Mike Pence var också närvarande men avstod från att yttra sig inför kamerorna.

Trumps politiska bas anses särskilt angelägen om en tuff invandringspolitik och delar presidentens skeptiska inställning till de dramatiska klimatrapporter som presenterats under senare tid. USA har också varit en motsträvig deltagare i miljömötet i Katowice i Polen.

Torkan i framförallt Honduras har fått människor att lämna för att försöka komma in i USA. Men Donald Trump vägrar att acceptera klimatet som asylskäl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.