Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Trumps hemliga vapen för att vinna över kvinnorna

Ivanka Trump kan vara faderns hemliga vapen i kampen om kvinnliga väljare. När hon presenterade Donald Trump på republikanernas konvent målade hon upp en bild som stod i bjärt kontrast till bilden av presidentkandidaten som av kritiker ofta kallas för sexist och rasist.

Ivanka beskrivs som sofistikerad, elegant och välavvägd i sina uttalanden, enligt många: raka motsatsen till sin pappa. Under republikanernas konvent hade hon hedersuppdraget att presentera Donald Trump när han formellt accepterade nomineringen republikanernas presidentkandidat. 

Hennes prestation hyllas av många och flera analytiker menar att hon är en av sin fars viktigaste rådgivare. Under kvällen tros hennes uppgift ha varit att göra Trump mer omtyckt bland kvinnliga väljare där Hillary Clinton är starkare. 

I talet fokuserade hon på jämställdhet och berättade att hon skulle jobba vid sin fars sida med dessa frågor. Enligt henne skulle Trump använda sin makt som president för att ändra arbetsmarknadslagarna för att få företag att införa lika lön för lika arbete. Han skulle också, berättade dottern, förbättra barnomsorgspolitiken i USA. 

– Han är färgblind och könsneutral. Han hyr den bästa personen för jobbet, säger hon i sitt tal. 

Kontrasten mellan de båda blev tydlig när Trump dundrade in för att hålla sitt en timme långa tal. 

Bland andra Salman Rushdie twittrade ett uppmärksammat inlägg: Så Ivanka Trump talade om sin medkännande, omtänksamma far och sedan grep den där skrikande orangea ligisten micken. Var är pappa, Ivanka?

Många andra är skeptiska till bilden av Trump som förkämpe för kvinnors rättigheter, bland annat med hänvisning till en rad sexistiska uttalande som hennes far har gjort. 

Han har bland annat sagt att kvinnors professionella framgång beror på deras sex appeal och ofta själv kommenterat kvinnors utseende på ett olämpligt sätt. Om Hillary Clinton sa han: Hon kunde inte tillfredsställa sin man, hur kan vi förvänta oss att hon kan tillfredsställa USA? 

Ivanka Trump är det nästäldsta barnet från äktenskapet med Ivana Trump. Hon har grundat sitt eget klädesmärke och skrivit den framgångsrika boken The Trump Card, som riktar sig till unga kvinnor och handlar om hur man gör karriär. 

Till skillnad från bröderna vars jaktbild där de poserar med en död leopard har väckt stor kritik, verkar Ivanka inte ha några skelett i garderoben. 

Journalisten och advokaten Jill Filipovic har skrivit en artikel för New York Times med rubriken ”Varför män vill gifta sig med Melanias och uppfostra Ivankas”.

Hon menar i artikeln att Donald Trump är ett praktexempel på en typ av republikan med ambivalent inställning till kvinnors roll i samhället. Det handlar om män som vill att deras fruar fyller den traditionella kvinnorollen och är hemma med barnen, medan de firar sina döttrars professionella framgångar.

Donald Trumps fru Melania Trump är en före detta fotomodell som sagt att hennes roll som mamma kommer före allt annat. ”Vi kan våra roller”, ska hon ha sagt. ”Jag ville inte att han skulle byta blöjor eller natta Barron”.

Donald Trump har själv sagt att han inte gör någonting när det kommer till att ta hand om sina barn. ”Jag bidrar med pengarna och hon tar hand om barnen", har han sagt.

Men om sin dotter har han i sin kampanj sagt att han är stolt över henne, att hon är en fantastisk person och en exceptionell entreprenör. Ivanka Trump skriver just nu på en ny bok med namnet ”Women Who Work”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.