Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trumps hat har slagit rot

Vem tar hand om hatet? Donald Trump tänker inte göra sina anhängare hemlösa om han förlorar valet. Nya medier kan bli både hemmahamnar och giftkällor. Republikanernas problem förvärras.

Republikanerna tog inte teapartyrörelsen på allvar när den växte fram 2009 och rakt in i kongressvalet 2010. Rörelsen tappade mark men fick 2015 ny fart när Donald Trump kom in på banan. Han sågs över axeln av republikanerna till en början men visade sig fånga upp det missnöje som var teapartys livsluft. 13 miljoner republikanska väljare röstade på honom i primärvalen och gav honom partiets nominering. Av de omkring 130 miljoner som beräknas rösta i år kan Trump få över 50–60 miljoner röster även om han förlorar.


Det betyder att det hat som Donald Trump sått under valrörelsen har slagit rot och att det inte med enkelhet rycks upp om Hillary Clinton vinner. Donald Trump och hans sympatisörer avser inte heller att vika ned sig och upphöra med kanonaden mot Clinton. Tvärtom är det just den fortsatta kampanjen som just nu ligger i pipelinen för att pumpas ut vare sig Clinton vinner eller ej.


Tv-bolaget Fox News startades som en konservativ reaktion mot det som kallades liberala nyhetsmedier. Roger Ailes var hjärnan i bolaget med framgångsrika negativa reklamkampanjer mot demokratiska presidentkandidater bakom sig. Mediemogulen Rubert Murdoch hade pengarna. Nu är Fox en etablerad kanal som tonat ned sin politiska framtoning och som fick vara värd för den tredje presidentvals debatten.


Ailes avskedades nyligen för en sexskandal på Fox. Han anklagades för att ha sexuellt trakasserat kvinnor på kanalen. Men Ailes finns med i bakgrunden i Trumps kampanj som personlig vän. Trump och Ailes har länge talat om att skapa en ny tv-kanal med en ton som plockar upp den vrede som Trump spelat på under valkampanjen. Idag finns det många sätt att göra tv utanför det tungfotade och kostsamma formatet.


De konservativa radiopratarna var tidigare viktiga inslag för att föra ut ett ofta vulgärt budskap. George W Bush använde dem under valrörelsen 2000 och 2004 och hans strateg Karl Rove såg till att de kunde sända från Vita husets gräsmatta inför kongressvalet 2006. Radiopratarna har vuxit under radarn under senare år och är viktiga inslag i den konservativa kommunikationsvärlden. Rush Limbaugh är fortfarande radiokung men har många efterföljare som satsar på dem som lyssnar på bilradio. Poddar växer upp dagligen och lockar lyssnare.


Nätet fick genomslag när Drudge Report publicerade nyheten om Lewinskyskandalen. Drudge var sedan med och hjälpte Arianna Huffington att starta sin sajt. Andrew Breitbart startade Breitbart News och efter hans död 2012 tog Stephan Brannon över. Brannon har varit rådgivare till Trump i år.


Den konservativa bloggvärlden fick syre av terrordåden den 11 september 2001. Det har gått femton år sedan dess och barnsjukdomarna har hanterats. Många skickliga konservativa mediestrateger vet vad de skall göra för att starta en präriebrand med hatet och vreden som tändvätska.


Donald Trumps förmögenhet kommer väl till pass men idag behövs inte den ekonomiska storsatsning som måste till tidigare. Nätet erbjuder nya möjligheter och annonsörer – som är rädda för att synas i fel sammanhang – kan ignoreras.


Trump såg sig som ledare för en massrörelse redan under primärvalen. Med det republikanska partiet alltmer splittrat och osäkert om den framtida färdvägen blir hans väljare basen för den fortsatta kampanjen om han förlorar presidentvalet.
– Jag överger er aldrig, försäkrar han sina sympatisörer på valmötena.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.