Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: TT

Trumps fru anklagas för plagiat

Melania Trump anklagas för plagiat. Delar av hennes tal till konventet var en kopia på Michelle Obamas tal 2008. En storm av kritik riktas mot både Donald Trump och hans fru.

Republikanernas konvent inleddes lite stökigt när delegater , som inte stöder Trump, protesterade inne i arenan. Men det hela styrdes snabbt upp och Melania Trump var kvällens trumfkort. Hon presenterades av sin man och höll ett tal där hon prisade maken och radade upp hans förtjänster.

Men hon talade också om sig själv och om de värderingar hon fått med sig från barndomen.

Det var ett starkt tal och konventet jublade. Melania Trump hyllades som USA:s blivande första dam.

Men konventkvällen var knappt avslutad förrän uppgifterna kom om att Melania Trumps tal i centrala delar var ett plagiat på Michelle Obamas tal vid demokraternas konvent 2008. Michelle Obama talade också om värderingarna som hon bär med sig från barndomen.

Kampanjansvariga har sagt att Melania Trump skrivit sitt tal själv. Det är mindre troligt eftersom alla tal vid konventen brukar vara produkten av en rad talskrivares utkast  som sammanfogas till den slutgiltiga texten som sedan godkänns av en programkomitte.

Frågan är hur Donald Trump skall hantera skandalen. Plagiatet överskuggar Melania Trumps kampanjdebut som gick hyggligt, särskilt med tanke på att hon inte tidigare har  framträtt i kampanjen. Hennes tidigare jobb som fotomodell har dock givit henne kameravana.

Michelle Obama fick mycket beröm för sitt tal 2008. Hon hade fram till dess haft en låg profil men fick efter konventet en framträdande roll.

För Michelle Obama var det en balansgång att både tala  om viktiga sakfrågor som dominerade maken Barack Obamas kampanj utan att ta för mycket av rampljuset. Michelle Obama har under de snart åtta åren som första dam varit noga med sin framtoning och ägnat sig åt frågor som traditionellt passar in i rollen som presidentfru. Hon har kallat sig första mamma och försäkrat att hennes intresse koncentreras till familjen och frågor som rör barn, motion och hälsa.

Ännu har inte presidentparet Obama yttrat sig att Melania Trump kopierat delar av Michelles tal men kommentatorer  på den demokratiska sidan kräver en ursäkt av både Donald och Melania Trump.

Trumpkampanjen ligger tills vidare lågt. Det är natt i konventstaden Cleveland och idag är det ytterligare familjemedlemmar som skall framträda och tala om Donald Trumps mjukare sidor.

Här är en jämförelse av talen som CNN har gjort:

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.