President Donald Trumps brottsdömde, tidigare advokat Michael Cohen.
President Donald Trumps brottsdömde, tidigare advokat Michael Cohen.

Trumps exadvokat frågas ut på nytt

President Donald Trumps aktiviteter i Ryssland står i fokus när hans tidigare advokat Michael Cohen återvänder till kongressen. Detta efter att Cohen vid förra veckans utfrågning hävdat att presidenten är en bedragare som beordrat honom att begå brott och ljuga.

ANNONS
|

- Väldigt produktivt, sade Adam Schiff, demokratisk ordförande i representanthusets underrättelseutskott, när han tillsammans med kollegor dagen efter det uppmärksammade framträdandet frågat ut Cohen bakom stängda dörrar.

Det var uppenbarligen så givande att fortsatta förhör planerats till onsdag i denna vecka.

Fokus ligger då främst på rysk påverkan på valrörelsen 2016 och kopplingar mellan Moskva och Donald Trumps medarbetare, enligt amerikanska medier. Underrättelseutskottet håller på med en egen sådan granskning, parallellt med den så kallade Rysslandsutredning som leds av den särskilde utredaren Robert Mueller.

ANNONS

Felix Sater, en Rysslandsfödd tidigare affärsmedarbetare till Donald Trump som tillsammans med Cohen uppges ha varit inblandad i projektet att bygga en Trump Tower-fastighet i Moskva, ska höras av samma utskott en vecka senare.

Visade upp check

Onsdagens utfrågning sker en vecka efter det mycket uppmärksammade, direktsända förhöret med Cohen inför representanthusets utredningsutskott. Vid det anklagade Cohen presidenten för att vara rasist och hävdade att Trump personligen kände till att Wikileaks skulle publicera stora mängder mejl som stulits från Demokratiska partiet – något som bland andra den tidigare Trumpmedarbetaren Roger Stone förnekat.

Michael Cohen, som i maj börjar avtjäna ett treårigt fängelsestraff för bland annat skattebrott och brott mot USA:s stränga lagar om kampanjfinansiering, visade också upp en check från Donald Trump. Den var återbetalning för de utlägg han gjort när han betalade kvinnor som sagt att de haft affärer med den blivande presidenten, påstod Cohen – och sade att Trump beordrat honom att ljuga och säga att han inte kände till betalningarna.

"Nytt lågvattenmärke"

USA:s president har inte varit sen att slå tillbaka. I ett Twitterinlägg från härom dagen hävdar han att uppståndelsen kring Cohenförhöret kan ha bidragit till att han lämnade det parallella toppmötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un – utan ett nedrustningsavtal.

ANNONS

"Nytt lågvattenmärke i amerikansk politik", skriver presidenten om Demokraternas beslut att genomföra utfrågningen när han var i Vietnam för mötet.

Han får visst stöd av sina partikamrater inom Republikanerna. Vid förra veckans utfrågning gjorde de sitt bästa för att underminera Michael Cohens trovärdighet. De påminde om att juristen är en dömd brottsling som ljugit i ett tidigare kongressförhör. Det lär de fortsätta att göra även vid denna utfrågning.

TT

Bakgrund: Det här sade Michael Cohen sist

Onsdagen den 27 februari frågades Michael Cohen, tidigare advokat till USA:s president Donald Trump, ut av representanthusets utredningsutskott. Cohen, som dömts till fängelse för bland annat skattebedrägerier och brott mot USA:s kampanjfinansieringslagar, kom med flera anklagelser mot och utsagor om sin tidigare chef. Här är en sammanfattning:

Cohen svartmålade Trumps karaktär; han kallade honom för bedragare, lurendrejare och rasist ("Han bad mig nämna ett enda land, styrt av en svart människa, som inte är ett skithål").

Cohen hävdade att Donald Trump själv gett honom order att betala kvinnor som påstått att de haft affärer med Trump för att de skulle hålla tyst. Trump ska också ha beordrat Cohen att ljuga och säga att presidenten inte visste något om betalningarna.

Exadvokaten påstod vidare att den tidigare Trumpmedarbetaren Roger Stone, som nyligen åtalades, 2016 berättade för Donald Trump att han hade pratat med Wikileaksgrundaren Julian Assange och att en stor e-postläcka, den från Demokratiska partiet, var på gång.

På frågan om hur många gånger Cohen å Trumps vägnar hotat individer eller organisationer svarade han "troligen 500, under en tioårsperiod".

Men Cohen sade också att han inte hade några bevis för att Donald Trump samarbetat med Ryssland under sin presidentvalskampanj. Och, såvitt Cohen vet, så finns inga inspelningar som kan användas i utpressningssyfte mot presidenten.

Källor: CNN, NPR, The Hill med flera

Fakta: Michael Cohen

52-årige Michael Cohen är utbildad jurist, men är efter att ha erkänt brott avstängd från att arbeta som advokat.

Från 2006 till våren 2018 arbetade Cohen för affärsmannen, sedermera presidenten, Donald Trump. De båda männen hade ett mycket nära samarbete, Cohen beskrivs ofta i amerikanska medier som Trumps "fixare".

I augusti 2018 erkände Cohen flera brott med kopplingar till arbetet för Trump, bland annat skattesmitning och överträdelse av finansieringslagarna för valkampanjer.

Cohen dömdes i december 2018 till tre års fängelse. Straffet ska börja avtjänas i maj i år.

Källor: NBC, CNBC.

ANNONS