Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trumps ex-advokat Michael Cohen säger att han betalade företag för att rigga opinionsmätningar i presidentens favör. Arkivbild.

Trumps ex-advokat: Opinionsmätningar riggades

Donald Trumps tidigare advokat säger att han betalade för att rigga opinionsmätningar i presidentens favör – och att han gjorde det på direktiv från Trump själv.

Trumps tidigare advokat Michael Cohen säger att han betalade ett företag för att försöka manipulera två opinionsmätningar i samband med det senaste presidentvalet. Han betalade it-företaget Redfinch Solutions för att den skulle rigga resultaten i Trumps favör, rapporterar Wall Street Journal.

Cohen skriver på Twitter att det han gjorde "gjordes på direktiv från och endast till gagn för" Donald Trump.

Inga vidare resultat

Riggningsförsöken var dock inte särskilt lyckade. Företaget fick i uppdrag att skapa automatiserade röster för Trump i en omröstning om presidentkandidater på den konservativt lutande nyhetssajten Drudge Report. Där slutade Trump femma. Ett likadant försök gjordes i en CNBC-omröstning om USA:s främsta näringslivsledare, men där nådde Trump inte topp 100.

Michael Cohen dömdes i december till tre års fängelse för sin inblandning när kvinnor betalades för att hålla tyst om saker under Trumps valkampanj, vilket strider mot valfinansieringslagar, samt för att ha ljugit för den amerikanska kongressen om ett byggprojekt Trumps koncern planerade i Ryssland.

Trumps nuvarande advokat Rudy Giuliani säger att presidenten inte har någon kännedom om det Cohen påstår.

Giuliani backar

Giuliani har samtidigt skiftat ton vad gäller misstänkt maskopi mellan Donald Trumps presidentvalkampanj och den ryska staten. Tidigare har presidentens ombud slagit fast att det inte fanns något som helst samarbete däremellan, men i en intervju med CNN på onsdagen formulerade han sig på ett annat sätt.

- Jag sade aldrig att det inte fanns något samarbete med kampanjen, eller mellan personer inom kampanjen. Jag har ingen aning, sade Giuliani.

Han sade dock att det inte finns "ett endaste bevis" för att president Trump själv skulle ha vetskap om något sådant samarbete.